Lukijoilta: Puppu-uutisia veroeuroilla

Ilkan päätoimittaja Satu Takala on aiheesta huolissaan uutisten tulevaisuudesta Jaxuhalit-kolumnissaan (30.12.2018). Helppo on ymmärtää vertaus vaatimuksesta uutisten tupsahtamisesta samalla tavoin kuin sähkö töpselistä – eli uutisista ei pitäisi maksaa mitään. ”Yle voi toimia näin, me emme” Takala kirjoittaa ja jatkaa, että valtakunnallinen, verorahoilla rahoitettu Yle ei joka uutisen perään pysty säntäämään eivätkä siihen pysty enää aluelehdetkään, joissa väki on vähentynyt säästöjen ja toiminnan tehostamisen johdosta.

Edellisen, ns. six-back-hallituksen aikaan tehtiin päätös Ylen rahoittamiseksi jokaiselta veronmaksajalta perittävällä Yle-verolla, joka on kunkin kansalaisen tuloihin perustuva vero. Tämä viimeistään takasi Ylelle tasaisen rahavirran – sen eteen ei tarvinnut enää ponnistella. Ja sen huomaa; päivittäin ruudussa pyörivät uusintojen uusintoina lähes 100 vuotta vanhat kotimaiset elokuvat ties monettako kertaa ja joskus tuntuu, että ns. asiaohjelmat on tarkoitettu katsojan mielipiteen muokkaajiksi.

Uutisista on tullut ”puppu-uutisia”, joissa kerrotaan tuloksista, kun Yle on teettänyt veronmaksajien rahoilla jos minkälaisia tutkimuksia ja kyselyitä milloin mistäkin aiheesta. Viimeisin tuli ulos 27.12. Tilastokeskus oli tehnyt vuoden 2016 verotiedoista selvityksen, mikä uutisoitiin ”Suomalaiset kotitaloudet saavat yhteiskunnalta keskimäärin 6 000 euroa enemmän etuja kuin maksavat veroja”. Sitä ei kerrottu, miten tämä on mahdollista.

Uutisessa kerrottiin, että suomalainen kotitalous maksaa keskimäärin veroja 17 240 euroa vuodessa ja saa vastineeksi palveluja 23 460 eurolla. Räikein esimerkki oli se, että eläkeläispariskunta maksaa veroja 17 240 euroa ja saa palveluja 47 040 euron edestä. Lisäksi kerrottiin, että verkossa voit käydä katsomassa, onko oma ikäryhmäsi voittaja vai maksaja. Kävin katsomassa: kuulun mukamas ryhmään, missä etuuksia ja palveluita tuli 2016 vuonna 25 500 euroa ja veroja maksettiin 6 900 euroa. Ei voisi pahemmin metsään mennä! Ja tällaista puppua Yle suoltaa kansalle veronmaksajien rahoilla.

Onneksi uutisissa haastateltiin Etlan tutkimusjohtaja Niku Määttästä, joka muistutti, mitä kaikkia verotuloja laskelmista puuttuu; mm. yritysten maksamista osingoista maksetut verot, yhteisöveroja ei oltu huomioitu. Raha ei siis kasva puussa, vaikka tutkimustulos siltä näyttikin. Eli puppu-uutinen keskinkertaisesta, mutkat suoriksi vetäneestä tutkimuksesta, millä ei ole käytännön todellisuuspohjaa.

Uutinen sen sijaan oli se, että eläkkeet lasketaan tällaisissa tutkimuksissa nykyisin etuudeksi! Eipä tullut työelämässä ollessa miettineeksi, kun niitä verojen lisäksi perittyjä sotu- ja eläke- ym. maksuja tilinauhassa näkyi, että ne aikanaan annettaisiin kuin armopalat yhteiskunnan maksamina etuuksina, ei itse eikä työnantajan palkasta maksamina, ansaittuina eläkkeinä.

Se jäi mietittäväksi, mikä oli tuon ihmisryhmiä lokeroivan uutisen anti, kenelle se oli tarkoitettu ja mitä sillä loppujen lopuksi ajettiin takaa. Verorahoilla kun saa aikaan kaikenlaista. Toista se on tilanteessa, missä palkka uutisesta pitää ansaita joka päivä uudelleen ja uudelleen.

Anneli Manninen (sin.)

diplomi-insinööri

Seinäjoki

Kommentoi