Lukijoilta: Punainen viiva on nyt vedetty

Punainen viiva, aivan kuten Ilmari Kiannon romaanissa noin 110 vuotta sitten. Se on vain ero, että Ilmari Kiannon kotimaisemissakin, Kainuussa ihmiset ovat voineet antaa äänensä jo ennakkoon.

Huonot kulkuyhteydetkään eivät enää estä äänestämistä kuin aniharvoilla.

”Solisalirattijärjestelmälle” näytti vaaleissa olevan puoltajia, aivan kuin Ilmari Kiannon romaanissa. Tätähän ne vaaligallupit ennakoivat jo viime syksystä alkaen. Mutta eivät ne gallupitkaan luvanneet näin niukkaa etumatkaa demareille.

Sen sijaan ”pölissoomalaisten”, kuten virolaiset heitä kutsuvat, vaaligallupit otti vähän etunojaa lopullisessa äänestyksessä. Odotettu toinen sija pysyi toisena ja vain pienimmällä mahdollisella marginaalilla se ei muuttunut suurimmaksi.

Vaikka Jussi Halla-aho odotti heidän tuloksensa olevan johtava koko vaaleissa. Eli veikö keväthalla osan ahon äänistä?

Mitään ei ollut tehtävissä ja kokoomus jätettiin pienimmällä mahdollisella marginaalilla kolmanneksi, vaikka puolue sai yhden paikan lisäyksen.

Sitä vastoin keskustapuolueen alamäki toteutui lopullisesti vaaliuurnien lopullisesti sulkeutuessa. Se lienee kautta aikain suurin pudotus vanhoissa puolueissa.

Sinisille eivät gallupit luvanneet yhtään paikkaa koko talven aikana ja se myös toteutui täydellisesti. Niin meni sinisiltä, oliko 22 kansanedustajan paikkaa, joiden joukossa oli viisi ministerinpostilla olluttakin. Eli ennätyksen tekivät sinisetkin jättäen kuitenkin vaalien jälkeisen sinitaivaan maamme päälle.

Vasemmistoliitolla ei toteutunut Li Anderssonin odotus vähintään 10 prosentin kannatuksesta, mutta lähemmäksi hän sitä pääsi, ja neljä paikkaa tuli lisää.

Toisilla pienpuolueilla ei oleellisia muutoksia tapahtunut. No, paitsi ehkä se, että Hjallis kangutti itselleen edelleen paikan eduskuntaan.

Muita uusia puolueita ei näistä uusista pyrkijöistä päässyt eduskuntaan ja yksi vaalihäirikkö, pysyvä yrittäjä, Paavo Väyrynenkin jäi lehdellä soittelemaan. Kunhan äänestäjät huomaisivat tehdä sen myös eurovaaleissa.

Rauno Jokiniemi

Noormarkku

Kommentoi