Lukijoilta: Puhe soten haudalla

Hallituksen kaatuneesta sote- suunnitelmista jäi kyllä enemmän tai vähemmän sekava maku kaltaiselleni ikäihmiselle, joka (valitettavasti) tarvitsee terveydenhoitoa samaa vauhtia kuin aika mittarissa juoksee.

Ymmärtääkseni julkisen terveydenhuoltomme kipupiste oli perusterveydenhuollossa eli ruohonjuuritasolla kuntien ylläpitämissä terveyskeskuksissa. Niistä on julkisuudessa puhuttu tai enemminkin huudettu ja keskustelussa on annettu se kuva, että terveydenhuoltomme on täydellisen retuperällä.

Itse en tietysti ole pätevä arvioimaan muita kuin kotikuntani Mustasaaren terveyskeskusta. Saatan tuottaa pahan pettymyksen niille luulotautisille narisijoille, jolle mikään palvelu ei tunnu kelpaavan.

Käsitykseni ja kokemukseni mukaan Mustasaaren TK toimii ensiluokkaisesti. Saamani hoidon lääketieteellistä puolta en kykene arvioimaan, mutta muilta osin en löydä mitään valittamisen aihetta. Olen aina päässyt kohtuullisessa ajassa hoitoon. Samoin kohtuullisessa ajassa eli parissa viikossa on minulle myös aina löytynyt lääkärinaika, vaikka en ole joka kerta kärsinytkään mistään kiireellistä hoitoa edellyttävästä taudista tai vaivasta.

Saamani kohtelu on lisäksi ollut kohteliasta, ystävällistä ja käsitykseni mukaan myös täysin ammattitaitoista ja aina siis olen saanut sen avun, mitä olen hakenutkin.

Nyt tietysti narisijat kaivavat esiin kielikortin. Turha vaiva, ei kannata. Olen itse jokseenkin kaksikielinen eikä saamassani kohtelussa ole ollut mitään eroa, olinpa avannut suuren suuni suomeksi eller på svenska. Ja ihan piruuttani olen käyttänyt kumpaakin kieltä.

Terveyskeskuskokemukseni kotikunnassani ovat aika tavalla poikkeavia siitä, mitä vaasalaiset tuttavani ovat kokemuksistaan Vaasassa kertoneet.

Toivonkin, ettei mahdollinen kuntien yhdistäminen johda hyvin toimivan yksikön alasajoon, mutta toisaalta on syytä pelätä juuri sitä.

Matti Jaakkola

varatuomari, Mustasaari

Kommentoi