Lukijoilta: Pohjois-Korea-muistoni

Viimeaikoina on tuon tuostakin Pohjois-Korea ollut esillä mediassa. Muistini kun vielä toimii melko mukavasti, tulee usein mieleen 1970-luvun alku Strömbergillä Vaasassa.

Valmetilta oli tilattu paperikone Pohjois-Koreaan paikalleen asennettuna. Valmet puolestaan tilasi sähkökeskukset Strömbergiltä.

Pomoni oli hyvin suorapuheinen mies. Sanoi varmasti sen, mitä ajatteli ja vaikka kenelle. Me kaksi suorapuheista tulimme hyvin toimeen.

Sähkökeskus, jota hän määräsi minut tekemään, oli muuten tehtynä, mutta sähkön syöttöosa oli tekemättä.

Tehtävä oli vaikea. Keskuksen piti lähteä seuraavana päivänä laivalla Pohjois-Koreaan.

Erottimen, katkaisijan ja kuristimet olin jo asentanut, mutta 800 amperin virtakiskot puuttuivat. Pääkiskoista erottimelle ja siitä katkaisijalle oli yksinkertaista (2x10x50mm CU).

Pomo kysyi: ”Jäätkö ylitöihin, tuo pitää olla aamulla klo 7.00 valmis.” Se hankalin oli vielä tekemättä, katkaisijalta kuristimiin. Ilmavälit eivät tahtoneet riittää. Istuin 2 tuntia työpöydällä, heiluttelin jalkoja ja suunnittelin päässäni, miten tekisin. Olin luvannut tehdä aamuksi valmiiksi.

Yhtäkkiä välähti, miten teen ja tunnissa olikin homma valmis. Piti tehdä monenlaista kulmaa ja sivuväärää.

Aamulla pomo tuli heti kello 7, pyörähti kantapäillään ja sanoi: ”S...tana se on hyvä.” Tuskin hän muita näin kovasti kehui.

Aikaa kun kului, tuli Pohjois-Koreasta tieto, että he kokoavat itse paperikoneen. Jäi kokoamatta ja myös maksamatta.

Hannu Lehtiö

Isokyrö

Kommentoi