Lukijoilta: Palaset kohdilleen

Heinäkuu on tunnetusti suomalaisten suosituin kesälomakuukausi, jolloin suuri osa suomalaisista viettää lomaansa.

Kesäloma on se aika vuodesta, jota odotetaan hartaasti. Vihdoin on aikaa hieman hengähtää arjen kiireiden keskellä.

Kiinassa se, että Suomessa koululaiset ovat käytännössä katsoen koko kesän lomalla, aiheuttaa suurta ihmetystä. Tämän sain todeta jälleen, kun delegaatio Kiinasta vieraili Vaasassa heinäkuun alussa.

Kiinassa lapset on pienistä pitäen koulutettu sellaiseen elämänrytmiin, jossa ensin käydään koulua ja sitten tehdään pitkiä työpäiviä ilman varsinaista pidempää lomaa.

Tämä saattaa äkkiseltään kuulostaa joistakin tieltä menestykseen, mutta ihminen ei kuitenkaan ole kone. Tarvitsemme välillä palautumista rasitukselta toimiakseen entistä tehokkaammin.

Ihminen kykenee kyllä suoriutumaan uskomattoman suuresta määrästä työtä ja rasitusta niin päättäessään, mutta jossain vaiheessa seinä tulee meillä jokaisella vastaan.

Ilman säännöllistä pientä irtiottoa arjen oravanpyörästä nousee riski seinään törmäämiseen oleellisesti.

Kyse ei välttämättä ole siitä, etteikö pitäisi työstään. Päinvastoin, monesti työuupumuksesta kärsivät ovat juuri niitä ihmisiä, jotka todella rakastavat työtään eivätkä tästä syystä ymmärrä pitää välillä lomaa työstään.

Toimiessani jo vuosia luottamustehtävissä olen huomannut, että arjen ja työn erottaminen on välillä todella vaikeata.

Luottamustoimessa ihminen on enemmän tai vähemmän koko ajan töissä ja kokee helposti huonoa omatuntoa, mikäli ei myös loma-aikaan vastaa kaikkiin viesteihin ja puheluihin.

Helposti sitä ajautuu tilanteeseen, jossa työtä tehdään käytännössä koko ajan. Jonkin aikaa tällainen työrytmi onnistuu hyvinkin helposti, mutta jossain vaiheessa se selkäranka katkeaa meiltä jokaiselta.

Myös muu sosiaalinen elämä, perhe ja ystävät jäävät helposti vähemmälle huomiolle, mikä ei suinkaan nosta ihmisen tehokkuutta työssään, päinvastoin.

Itse olen nauttinut heinäkuusta usean vuoden juuri ajan juuri siitä syystä, että silloin Suomi on pääsääntöisesti lomalla, ja myös luottamushenkilöllä on enemmän aikaa perheelle ja ystäville.

Heinäkuussa on myös aikaa itselle ja asioille, joita ei arjen kiireessä ehdi tehdä. Yksi tällainen asia on kirjojen lukeminen.

Tämän kesän omana lukuhelmenä nostan Oskari Saaren kirjoittaman kirjan Aki Hintsa – Voittamisen anatomia. Hintsa opasti vuosia mm. F1-maailman huippukuljettajia menestykseen, mutta ennen kaikkea kohti henkistä ja fyysistä hyvinvointia.

Kansainväliset huippujohtajat ovat sittemmin ottaneet Hintsan oppeja käyttöönsä. Voittamisen anatomia lähtee siitä, että ihminen on kokonaisuus, jonka hyvinvointi koostuu kuudesta osatekijästä; yleinen terveys, biomekaniikka, palautuminen, ravinto, fyysinen aktiivisuus ja henkinen energia.

Mikäli yksi näistä osa-alueita ei ole kunnossa, on urheilijan turha haikailla huipputulosten perään, vaikka muut osa-alueet olisivatkin huippuunsa viritettyjä.

Hintsan oppien ydin piilee siinä, että on ymmärrettävä, että menestyminen tulee vasta urheilijan hyvinvoinnin tuotteena, ei päinvastoin.

Vaikka Hintsan opit viittaavatkin pääsääntöisesti huippu-urheilijoiden valmentamiseen, hänen oppejaan voi hyvin toteuttaa myös arkielämässä.

Ihminen on kokonaisuus, joka koostuu useiden eri palasten osista. Mikäli yksi näistä paloista, esimerkiksi palautuminen työn rasituksesta, ei ole kunnossa, tätä osa-aluetta ei voi korvata muilla osa-alueilla.

Toivotankin oikein rentouttavaa ja palauttavaa loppukesää kaikille. Viettäkää aikaa läheistenne kanssa ja antakaa aikaa myös itsellenne.

kansanedustaja (sd.) Vaasa

Kommentoi