Lukijoilta: Päiväkodin joulujuhla ja joulukirkko ovat kaksi eri asiaa

Pohjalainen on kirjoittanut viime päivinä useaan otteeseen päiväkotien joulujuhlista (viimeksi päätoimittajan kolumni su 2.12.). Haluamme nyt painottaa varhaiskasvatuksen joulujuhlien ja joulukirkon eroa.

Vaasan kaupungin varhaiskasvatuksessa (päiväkodit, perhepäivähoitajat, ryhmäperhepäiväkodit ja avoimet päiväkodit) joulujuhlaa vietetään yhdessä kaikkien lasten ja vanhempien kanssa perinteisesti tonttulauluineen ja leikkeineen varhaiskasvatuksen omissa tiloissa.

Tavoitteenamme on, että varhaiskasvatuksessa järjestettävä toiminta on sellaista, että jokainen lapsi voi osallistua siihen riippumatta oman perheensä katsomuksesta.

Kirkko ei ole varhaiskasvatuksen juhlapaikka esimerkiksi kevät- tai joulujuhlissa. Seurakunnan tiloja ei myöskään käytetä varhaiskasvatuksen muuhun toimintaan.

Joulukirkko puolestaan on uskonnollinen tilaisuus, joka liittyy olennaisesti suomalaiseen kristilliseen perinteeseen. Kaikille Vaasan varhaiskasvatuksen lapsille tarjotaan mahdollisuus osallistua joulukirkkoon.

Tilaisuudet suunnitellaan yhdessä varhaiskasvatuksen ja seurakuntien kanssa ja ne järjestetään kirkossa tai muissa seurakunnan tiloissa.

Joulukirkon vaihtoehtoisesta tilaisuudesta esitetään huoltajille etukäteen suunnitelma, jonka perusteella vanhemmat voivat valita kumpaan vaihtoehtoon heidän lapsensa osallistuu.

Olemme tänä syksynä yhdessä Vaasan suomalaisen seurakunnan ja Vähänkyrön seurakunnan sekä Vasa svenska församlingin kanssa laatineet ohjeet koko varhaiskasvatukselle koskien uuden varhaiskasvatussuunnitelman mukaista katsomuskasvatusta.

Ohjeistuksen pohjana ovat varhaiskasvatuslaki ja opetussuunnitelma sekä opetushallituksen asiasta antamat ohjeet.

Lillemor Gammelgård

varhaiskasvatusjohtaja

Merja Martin

palvelupäällikkö

Vaasan kaupunki

Kommentoi