Lukijoilta: Pääsiäisnäytelmän arvoitus

Jeesus toi toivon sanoman: Kuolemaa ei ole. Raamatun mukaan hän osoitti sen nousemalla kuolleista. Yllättäen hän jätti huippuasian epäselväksi. Olisi ollut kohtuullista ja mielekästä, että se sama väkijoukko, joka todisti hänen rääkkäämisensä ja kuolemansa, olisi todistanut myös ylösnousemuksen ihmeen. Sehän olisi vakuuttanut kaikki, myös tulevat historiankirjoittajat.

Ilmestymällä ylösnousseena Jerusalemin torille esittäen haavansa ja puhuen sanomansa kerääntyvälle kansalle, fariseuksille ja Pilatukselle hän olisi ollut vastustamaton, kiistaton. Sanoma olisi saanut loistavan startin. Pilatuksen raportin saanut keisari Tiberius kutsuisi ihmemiehen luokseen. Jeesus suostuisi, koska tärkein oli vielä edessä: Sanoman vieminen keisarille ja muulle yläluokalle. Ihmisinä pelastussanoma kuului tietenkin heillekin.

Osoittaakseen voimansa Jeesus parantaisi keisarin alkoholismista, synkkämielisyydestä ja vanhan miehen vaivoista. Suopeaksi muuttuneena tämä havaitsisi uuden sanoman jokaisen hallitsijan unelmaopiksi: Esivallan kunnioitus, luotettavuus, kapinoimattomuus. Jeesus ei kilpaillutkaan hänen kanssaan maallisesta vallasta.

Keisari kutsuisi koolle ensimmäisen Kristusseminaarin filosofi Senecan johdolla. Siellä Jeesus selostaisi sanomansa imperiumin viisaimmille miehille, eikä jättäisi sitä kuulopuheen varaan. Syntyisi Senecan toimittama uskonnon oppikirja kaikkien aikojen ihmisille Jeesuksen omin selkein sanoin. Uusi Testamentti jäisi syntymättä ja sen mukana pari tuhatta sitä tulkitsevaa lahkoa.

Kaikille kielille käännettynä ja loistavia teitä pitkin herätysviesti tavoittaisi häiriöittä ja nopeasti imperiumin kaikki kolkat. Tämä uusi liitto ei tarvitsisi tuekseen Vanhaa Testamenttia, koska Jeesus on uuden ajan täyttymys. Hän itse selittää virheittä kaiken nyt syntyneessä Jeesuksen evankeliumissa.

Sitten Jeesus voisi myös historioitsijoiden todistaessa nousta taivaaseen ja näin sinetöidä kristinuskon totuuden.

Tämä lähetysvaihtoehto olisi muuttanut kaiken: Vailla vainoja sanoma olisi levinnyt heti 300 vuotta nopeammin. Titus ei hävittäisi Jerusalemin temppeliä, eikä karkottaisi juutalaisia. Rooma ja kristinusko eivät jakaantuisi kahtia, vaan olisivat edelleen yhtenäisinä olemassa laajentuneena koko antiikin maailmaan ja myöhemmin kristikuntana koko planeetalle.

Islam jäisi kokonaan syntymättä ja sen myötä ristiretket sotimatta. Tänään ei olisi Lähi-Idän ongelmaa. Martti Luther ja uskonpuhdistus sotineen puuttuisivat, samoin satojen vuosien juutalaisvainot huippuna Hitlerin juutalaisten kansanmurha.

Jerusalem olisi nyt maailman uskonnollinen keskus muiden uskontojen kuihduttua totuuden tieltä.

Näin ei tapahtunut. Raamatun mukaan vain muutamat surevat jo ennestään uskovat läheiset kokivat Jeesuksen ilmestyvän heille haamun kaltaisena. Miksi? Sanomahan oli tarkoitettu koko maailmalle. Haluaako Kaikkivaltias vaikeuttaa oman pelastussanomansa leviämistä? Kaiken ennalta tietävänä Hänelle oli selvää, mikä verinen käsitysten sekoilu tästä nyt tuli syntymään.

Aikaa kuluu ja sanomaa tavoittamattomia sukupolvia menee hautoihin koko ajan kaikkialla. Mikä on heidän sielujensa kohtalo?

Matti Hurme

Vaasa

Kommentoi