Lukijoilta: Pääministeri puhuu puppua

Menipä kahvi väärään kurkkuun, kun kuuntelin pääministerin kyselytuntia viime sunnuntaina. Pääministeri kiisti kahteen kertaan sen, että hallitus olisi leikannut kunnilta ja heikentänyt kuntien mahdollisuutta hoitaa ikäihmisensä.

Minä ja Kuntaliitto olemme toista mieltä.

Valtion rahoitus kuntien vanhuspalveluihin hoidetaan peruspalvelujen valtionosuuksien kautta. Kuntaliiton muukaan näiden palvelujen valtionosuutta on Sipilän hallituksen aikana leikattu 850 miljoonaa euroa. Jos tämä ei ole mitään miljonäärin pussissa, niin voin vakuuttaa, että kuntien talouden se on vetänyt todella tiukoille ja vanhustenhoidon se on vienyt kirjaimellisesti kuralle. Valitettavasti.

Mistä valtava summa sitten koostuu. Siinä ovat mukana leikkaukset sosiaali- ja terveystoimelta, indeksikorotusten leikkaukset, kiky-sopimukseen liittyvät leikkaukset, digitalisoinnista aiheutuneet valtionosuuksien leikkaukset, lasten päivähoidon leikkaukset jne.

Lisäksi hallitus halusi pienentää vanhuspuolen byrokratiaa ja leikkasi vanhuksilta suoraan 30 milj. En tiedä paljonko byrokratia keveni, mutta sen tiedän, että talot ryhtyivät laskemaan hoitohenkilökuntaansa sinänsä tärkeät talonmiehet, yövartijat, siivoojat, konttoristit jne. Näitä ihmisiä tarvitaan, mutta he eivät ole hoitohenkilökuntaa.

Ministeri Saarikko korosti eduskunnan kyselytunnilla torstaina, että tulevaisuudessa soten ja sen yksityistämisen jälkeen jokainen vanhus saa itse päättää, missä talossa häntä hoidetaan.

Haluan nähdä, miten muistisairas vanhus valitsee hoitopaikkansa ja miten mahdollisesti kaltoin kohdeltu yli- tai alilääkitty, nälässä pidetty vanhus pystyy hoitamaan mahdollisen hoitopaikkansa vaihdoksen.

Sanat eivät tässä asiassa auta, varsinkaan jos ne ovat vaihtoehtoista totuutta. Ihmiset tekevät virheitä, se on inhimillistä, mutta virheet on syytä myöntää, ei kiistää ja hakea sellaista ratkaisua, joka antaa ihmisarvon vanhuksillemme.

Sivistysvaltiossa ei pitäisi pelätä vanhuutta. Minä pelkään.

SDP:n kansan- edustaja Vaasasta

Kommentoi