Lukijoilta: Mustasaaren kilven kiillottamista

Presidenttimme uudenvuoden puheessa demokratia ja arvomme olivat voimakkaasti esillä. Hän sanoi, että kyseenalaistaminen on yksi demokratian kulmakivistä, näin ollen katson olevani demokraattinen, kun kyseenalaistan kaupunkimme investointeja ja talouskuria.

En ole kannanotoillani yrittänyt olla mikään besserwisser, vaan haluan mahdollisemman rehellisen ja avoimen kuvan Vaasan kaupungin taloudesta. Minun kyseenalaistamiseni alkoi Vaasa Areenan taloussotkuista, varsinainen farssi ja prosessi jatkuu vieläkin, koska vanha katsomo on käyttökelvoton ja odottaa vielä ratkaisua.

Voi Corsholm…

Hyvä esimerkki kuntien toiminasta ja tiedottamisesta on, viime vuoden viimeinen talousuutinen Mustasaaresta.

Mustasaaren kunnan talousjohtaja Rabbe Eklund kiillotti omaa ja Mustasaaren kilpeä Pohjalaisessa 31.12.2018 artikkelissa Mustasaari viheriöi, viittaamalla Kuntaliiton terveystarkastukseen vuonna 2017.

Mielestäni Kuntaliiton arvosanan skaala on täysin vääristynyt, mikäli kunta saa arvosanan erinomainen, vaikka on vasta sijalla 62 liiton tarkastuksessa. Ei ihme että Mustasaaren talousluvut viheriöivät Pohjalaisen sivuilla.

Mustasaaren päättäjät unohtavat mielellään, että yli 6 000 Mustasaaren asukkaista käy Vaasassa töissä ja käyttää Vaasan palveluja mutta maksavat veronsa Mustasaareen. Tämä luku on noin puolet työssä käyvästä väestä Mustasaaressa. Mustasaaren kunnan talousluvut olisivat kirkkaasti punaisella, mikäli verot kohdistettaisiin oikein.

Samantyyppisiä symbiooseja löytyy Etelä-Ruotsista, jossa noin 18 000 väestöstä asuu laadukkaasti Ruotsissa mutta käy Kööpenhaminassa töissä, missä palkkataso on korkeampi. Samoin Itä-Ranskassa, missä käyvät töissä ja nostavat palkkaa Sveitsissä, mutta maksavat veronsa Ranskaan.

Kaj C. Tuominen

Vaasa

Kommentoi