Lukijoilta: Millaiset miehet Summassa taistelivat?

Muistan kuinka isäni tilipulloaan juodessaan hyräili: ”Siellä lepäilee sankarit Suomussalmen, Summan, Raatteen ja Kollaanjoen”.

Jussi Jalonen on kirjoittanut tärkeän kirjan, Summan tarina. Mistä tulivat nämä miehet, jotka torjuivat Talvisodan alussa vihollisen hyökkäyksen ja helmikuussa 1940 murskaantuivat telaketjujen alle mutta onnistuivat vetäytymään Viipuriin?

Suomi ei ollut yhtenäinen, mutta suojeluskuntalaiset, tehdastyöläiset ja pienviljelijät torjuivat hyökkäyksiä. Stalinin suunnitelma päästä pikavauhtia Helsinkiin meni mönkään.

Summan puolustajat tulivat sisällissodan jakamilta alueilta, Turusta, Porista, Vammalasta, Tampereelta. Tunnettu konepistoolimies oli punakaartilaisen lapsi. Jääkäriupseerit nauttivat luottamusta.

Summassa taistelivat savolaiset, karjalaiset, Pohjanmaan ruotsinkieliset, Muolaan venäjänkieliset. He kuolivat pelastaessaan haavoittuneita ja asettivat itsensä suureen vaaraan halutessaan saada kuolleen aseveljen kotiseurakunnan multiin.

Lapualle asettunut varsinaissuomalainen vei lapualaiset ystävänsä syntymäkuntansa kirkkomaalle. ”Ai, täälläkin on ollut valkoisia”, ihmettelivät lapualaiset. Opasta suututti tällainen puhe.

On hyvä muistaa, että sodissamme 1939–44 sotilaat puhuivat suomen lisäksi ruotsia kahdella erilaisella aksentilla, saksaa, viroa, saamea ja kaikkia murteitamme.

Tammisunnuntai 2018 lähestyy. Muistamme, että näiltä lakeuksilta alkoi venäläisten varuskuntien aseistariisuminen. Samalla muistamme, että 1930-luvulla täällä oltiin sitä mieltä, että puhdistustyö jäi kesken 1918.

Summassa ja muualla talvisodan taistekulaikoilla punainen puoli maksoi velkansa suomalaiselle yhteiskunnalle. Muistamme Pentikulman kaksi Koskelaa, Voiton ja Eeron.

PENTTI KANGASLUOMA

Lapua

Kommentoi