Lukijoilta: Maksuton toinen aste ei ole ratkaisu

Keskustelu toisen asteen maksuttomuudesta on ollut tämän kevään puhutuimpia aiheita koulutuspolitiikassa. On selvää, että kysymys tulee seuraavan hallituksen ratkaistavaksi.

Maksuttomuuden puolustajat nostavat miltei poikkeusta lukuun ottamatta lähes aina esille opiskelijoiden tasa-arvoisuuden sekä opiskelumateriaalien hintavat kustannukset.

Olen itse keskustellut useasti tämän miljoonauudistuksen tiimoilta eri tahojen kanssa ja ratkaisujen ääressä jokaisen kannattaa miettiä realiteetteja.

Uudistuksen hinnaksi tulisi arviolta vuosittain noin 100 miljoonan euron hintalappu. Verovarojen niukkuudessa uudistuksen toteuttaminen tällaisenaan ilman maalaisjärjen käyttämistä olisi täydellistä rahojen hukkaan heittämistä.

Järkevintä olisi toteuttaa uudistus täsmätoimena heille, joiden taloudellinen tilanne ei salli oppimateriaalien kustannuksia.

Tässäkin tilanteessa kannatan mieluummin rahallisten tukien sujuvampaa saatavuutta sekä niiden riittävyyttä suhteessa opiskelumateriaalien kustannuksiin.

Kierrätetyt kirjat ovat hyväkuntoisia sekä hinta tulee reilusti halvemmaksi kuin uutena ostettuna.

Monet nuoret käyvät osa-aikatöissä ja rahoittavat näin oman opiskelunsa. Töiden tekeminen opintojen ohella on sekä urakehityksen, että oman tulevaisuuden kannalta hyödyllistä ja avaa paljon uusia mahdollisuuksia.

Loppupeleissä toisen asteen maksuttomuuden kustantaa veronmaksaja. Minkä takia ylipäätään jokaisen asian pitäisi olla ilmaista tai muiden maksamaa?

Tilapäistä apua pitää tarjota sitä tarvitseville, mutta siitä tässä keskustelussa ei ole kysymys. Nyky-yhteiskunnassa kun vaan tuntuu olevan enemmänkin sääntö kuin poikkeus se, että kaiken pitäisi olla ilmaista eikä mistään olla valmiita maksamaan.

Eikö koulutus ole kaikissa elämän vaiheissa ennen kaikkea investointi omaan tulevaisuuteen?

Frans Koivula

lukiolainen, kokoomusnuori

Vaasa

Kommentoi