Lukijoilta: Maapallon hyvinvointi

Ilmastovänkäyksen sijasta haluaisin ihmisten kiinnittävän huomiota myös muualla kuin Suomessa esiintyviin ympäristöongelmiin.

Monet ovat törmänneet videoihin, joissa muovijätettä täynnä olevat joet virtaavat meriin ja valtaviin muovijätelauttoihin valtamerissä. Näiden poistaminen vaatii julkisia toimenpiteitä. Muovipitoisuudet siirtyvät myös kaloihin ja koralliriutat ovat alkaneet hajota.

Toinen suuri ympäristöongelma on ilmanlaatu Aasiassa. Hiukkaspäästöt pilaavat ulkoilmaa, ja EU:ssa onkin pitkään ollut voimalaitoksia koskevat säännöt pienhiukkasten maksimipitoisuuksille.

Suomessa päästörajojen tiukennuksia on vastustanut erityisesti teollisuus, mutta nykyään raja-arvot ovat tiukentuneet vastustuksesta huolimatta. Suomi ei ole ollut tältä osin esimerkillinen mallimaa.

Polttolaitosten päästöjä voidaan tehokkaasti puhdistaa. Suodattimet ja puhdistimet ovat aina kallis investointi, mutta käytännössä kaikki muut päästöt ovat teknisesti puhdistettavissa paitsi hiilidioksidi.

Aina kun hiilipohjaista polttoainetta poltetaan, syntyy hiilidioksidia.

Mikäli maapallomme hyvinvoinnista halutaan pitää huolta, tulee Suomen ja EU:n käyttää kaikki mahdolliset keinot painostaakseen maita, jotka laskevat muovijätteitä mereen tai lisäävät hiilidioksidipäästöjä. Suomessa voidaan vaikuttaa päästöihin, mutta eniten voidaan vaikuttaa koko EU:n painoarvolla vaatimalla pahimmilta saastuttajamailta toimenpiteitä asioiden kuntoon saattamiseksi.

Suomessa ei pidä pelleillä asioilla, joilla ei ole maapallon hyvinvoinnin kannalta merkitystä.

Yksinään Kiinan CO2-ekv. -kasvihuonepäästöt ylittävät kahdessa vuorokaudessa Suomen vuotuiset päästöt. Absoluuttiseen ongelmaan ei ole suhteellista ratkaisua.

Ville Hämäläinen

eduskuntavaaliehdokas

Seitsemän tähden liike

Vaasa

Kommentoi