Lukijoilta: Maailman mielettömin museoesine

Pikkupojan sairaus kaatoi Venäjän keisarikunnan, avasi tien vallankumoukselle, johti Stalinin mukana suursotaan ja sen jälkeen maailman kahtiajakaneeseen kylmän sodan jäiseen umpikujaan.

Venäjän viimeinen kruununprinssi, Aleksei, sairasti parantumatonta verenvuototautia. Se sai epätoivoisen hallitsijaparin etsimään apua mistä hyvänsä. Lääketiede oli neuvoton.

Paikalle löytyi siperialainen munkki Grigori Rasputin, joka mystisesti pystyi toistuvasti parantamaan pojan. Hänen syntymästään on nyt 150 vuotta. Isä ja äiti takertuivat tähän mieheen.

Rasputin koettiin Jeesuksen kaltaisena parantajana, pyhänä Jumalan miehenä, profeettana, jonka rukoukset olivat tuoneet paikalle. Maailman suurimmassa hovissa hän sai vaikutusvallan, jonka sanottiin tehneen hänet hetkeksi maailman vaikutusvaltaisimmaksi mieheksi.

Kyseessä oli pelkkä oppimaton musikka, joka keisarin ollessa rintamalla neuvoi kahden kesken tsaaritar Aleksandraa nimityksissä, aina pääministerin valintaa myöten. Yläluokka tajusi tilanteen vaaralliseksi. Syntyi murha-ajatuksia.

Pojan sairaus oli salaisuus. Siksi kansassa levisi huhu inhottavasta seksisuhteesta keisarinnan ja musikan välillä.

Rasputin teki hovin naisiin maagisen seksuaalisen lumovaikutuksen magneettisen hypnoottisella olemuksellaan.

Toisilla on synnynnäinen karisma. Tämän 193-senttisen miehen mystinen salaperäisyys kiehtoi. Hovin naiset rukoilivat palvelijoilta hänen alusvaatteitaan.

Seksisuhde on kuitenkin täysi mahdottomuus. Keisarina oli viiden lapsen äiti ja mieheensä todella rakastunut. Kansa piti häntä jäisenä ja etäisenä, mikä johtui hänen ujoudestaan, ja saksalaisena hän vierasti venäläisiä. Hän oli hermostoltaan hysteerikko ja kärsi poikansa takia kaoottista pelkoa.

Rasputin pystyi rauhoittamaan hänen hermonsa, samoin kuin pojan verenvuodon, puhumalla pehmein äänin, rauhallisesti, luottamusta ja turvallisuutta herättäen. Mies oli välttämätön.

Kuurona ympäristölle tsaaripari palvoi miestä käyttäen hänestä vain nimitystä ”Ystävämme”. Tämä termi teki hänestä taustattoman Pyhän Hengen kaltaisen persoonan vailla inhimillisiä heikkouksia.

Elettiin siis mystiikan täyttämässä maailmassa. Rasputin näki tulevia ja ennusti, että jos hänet tapetaan, tsaariperhe tapetaan kahden vuoden kuluttua. Näin tapahtui. Rasputinin murhasta liikkuu erilaisia versioita.

Kun presidentti Kekkonen paljon myöhemmin vieraili Ranskassa, mukana ollut linnanvouti Arimo Raeste näki Pariisin yökerhossa baaritiskillä vanhan herran, joka esittäytyi Jusupoviksi.

Raeste totesi nimen olevan saman, kuin Rasputinin murhaajalla. Mies totesi olevansa juuri tuo samainen mies, Felix Jusupov, keisarikunnan rikkain mies.

Asiasta puhuttiin, ja Felix todisti munkin olleen niin sitkeä, ettei henkeä meinattu millään saada pois. Jusupov oli homoseksuaali, ja on väitetty hänen häpäisseen Rasputinin ruumiin. Miten lienee.

Pietarilaisessa museossa on nykyään lipas, jonka sisällä olevan esineen sanotaan olevan Rasputinin siitin. Jos se on totta, se on maailmanhistorian mielettömin museoesine.

Matti Hurme

Vaasa

Kommentoi