Lukijoilta: Maahanmuuttovaalit Ruotsissa

Ruotsin vaaleissa maahanmuutto ja siitä seuranneet monet ongelmat ovat vahvasti esillä, kun naapurissa käydään uurnilla.

Tarkasti sekä monipuolisesti eri uutislähteitä seuranneet ovat niistä tietoisia myös Suomessa. Meillähän puhutaan ymmärrettävistä lieveilmiöistä ja valitettavista yksittäistapauksista.

Ruotsidemokraatit tulevat omansa ottamaan, sitä ei kiistä enää edes Suomen mediakaan. Synnyinseuduiltani Örebron suunnalta on sukulaisilta kantautunut arvioita, että ruotsidemokraattien minimi olisi 20–25 prosenttia annetuista äänistä.

Maksimin näemme, kun äänet on annettu ja laskettu.

Meidän politiikan asiantuntijoiltamme ja median edustajilta on joka tapauksessa odotettavissa pöyristyneitä ja tuskaisia ilmeitä. Haukotaan henkeä kuin kalat kuivalla maalla.

Samanlaisia reaktioita näimme Trumpin ja Brexitin voittojen jälkeen. Eikä meidän mediamme ole näistä voitoista yli päässyt vieläkään. Nähtäväksi jää kuinka pitkään kestää toipuminen ruotsidemokraattien voitonmarssista.

Maahanmuutto tulee olemaan keskiössä myös seuraavissa eduskuntavaaleissa meillä Suomessa. Maahanmuuttokriittiset tulevat nostamaan kannatustaan ja vanhojen ”kähmypuolueiden” valta on murenemassa.

Ehkä meilläkin pitäisi puhua jo maahanmuuttovastaisista. Kriittisyys alkaa olla jo aikansa elänyttä ja pehmeää monessa asiassa. Ilmassa on aistittavissa muutosta ja vastustusta.

Ari Saukko

Tervola

Kommentoi