Lukijoilta: Lupaukset rikotaan ja velvollisuudet unohdetaan

Clarissa Pinkola Estesin mukaan pettämistä on se, että ihmiset, joilla on valtaa näkevät ongelman, mutta kääntävät asialle selkänsä.

”Pettämistä on se , kun ihmiset rikkovat lupauksensa, luistavat velvollisuudestaan auttaa, suojella, puolustaa, tukea ja perääntyvät rohkeutta vaativasta toiminnasta ja teeskentelevät olevansa kiireisiä, tietämättömiä ja niin edelleen.”

Emmekö olekin törmänneet juuri näihin Estesin kuvailemiin tekijöihin, kun käännämme katseemme vanhusten ”hoivaan”, jonka luulimme olevan hyvissä käsissä.

Hoivakotien ongelmat on ruodittu julkisuudessa moneen kertaan, syylliset on ”tuomittu” ja kaiken ylle on laskeutunut hiljaisuus. Niinpä me luulemme taas, että vanhukset hoidetaan asianmukaisesti, ihmisarvoa kunnioittaen ja parhaassa tapauksessa jopa rakkautta osoittaen.

Mutta, kun valvova silmä on poissa, niin pettämiselle luodaan jälleen mahdollisuus. Kuuluu kaikuja, että esimerkiksi hoitajamitoituksilla kikkaillaan, paperilla näyttää toisenlaiselta kuin käytännössä on.

Samat markkinavetoiset toimijat jatkavat ja etsivät mahdollisia porsaanreikiä, joiden avulla on mahdollista päästä maksimaaliseen tuottoon. Lupaukset rikotaan ja velvollisuudet unohdetaan, Estesiä lainaten, kysymys on pettämisestä.

Markku Laitinen

Pietarsaari

Kommentoi