Lukijoilta: Lasten ja nuorten lihavuudesta

Suomessa yhteiskunta juottaa rasvatonta maitoa lapsille ja nuorille päiväkodista armeijaan saakka, ehkäpä vanhainkodissa lienee muutakin tarjolla.

Rasvattoman maidon käyttö perustuu valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemissuosituksiin ja koulut saavat koulumaitotukea ainoastaan rasvattoman maidon käyttöön. Suomessa on edelleen muutamia kuntia, jotka silti haluavat tarjota lapsilleen vaihtoehtoisesti kevytmaitoa.

Maa- ja metsätalousministeriön alainen neuvottelukunta on internet-sivujensa mukaan huolestunut väestön ravitsemuksen eriarvoistumisesta ja lasten ylipainosta sekä siitä, että mielikuvat yhä vahvemmin syrjäyttävät tieteelliseen näyttöön perustuvan tiedon ravitsemuskeskustelussa.

Neuvottelukunta jatkaa laajaa yhteistyötä elintarviketeollisuuden, kaupan, joukkoruokailun, järjestöjen, kuntatoimijoiden ja median kanssa tukemalla ravitsemussitoumusten tekemistä.

Kesällä 1992 olin maatilalla, jossa maitotilaneuvojan kanssa keskustelimme maidosta ja kalsiumista. Kalsium vahvistaa luuston ja hampaiden lujuuden, sekä säätelee monia tärkeitä elintoimintoja, esimerkiksi sydämen, lihasten ja hermoston toimintaa.

Maitotilaneuvojan tuolloisen näkemyksen mukaan rasvatonta maitoa ei olisi saanut antaa kasvuiässä olevalle lapselle. Hän perusteli väitettään seuraavasti: Maidon sisältämä kalsium ei imeydy luustoon ilman maidon omaa rasvaa.

Rasvaton maito syntyy kun ns. täysmaidosta eli lehmänmaidosta poistetaan kerma, josta valmistetaan mm. voita. Voidaan sanoa jopa rumasti, että rasvaton maito on meijeriteollisuuden jätettä.

”Ennen vanhaan” tuo maito, jota kutsuttiin kurriksi, palautettiin maitotiloille ja sitä juotettiin vasikoille. ”Perimätiedon” mukaan palautusmaitoa juotettiin myös sioille koska ne lihoivat sillä hyvin.

Osassa kansainvälisiä tutkimuksia on tuloksia siitä että rasvaisemmat meijerituotteet ovatkin terveellisempiä. Sara Holmbergin tutkimuksessa selvitettiin maidonsaannin ja lihavuuden yhteyttä yli 1 500 keski-ikäisen tai tätä vanhemman aikuisen osalta.

Niillä, jotka söivät usein voita, täysmaitoa ja kermaa, oli alhaisempi painoluokka kuin niillä, jotka välttelivät maitorasvoja.

Eräs maakunnallisesti laajalti tunnettu ”ravintoloitsija” kertoi työssään huomioineensa juuri tämän saman, punaista maitoa ja voita käyttävät ovat hänen pitkän kokemuksensa mukaan hoikempia.

Vaikka tämä ei olekaan varsinaisesti ”uskon” asia, minä itse uskon rasvaisen maidon ja voin olevan terveellisempiä ihmiselle, kuten myös uskon, että sokeri on terveellisempää kuin makeutusaineet. Itse ostan punaista maitoa.

Urheilevien lasten isänä tuon mielipiteeni julki: Mielestäni jokaiseen päiväkotiin, kouluun ja armeijaan, sekä vanhuksille tulisi palauttaa edes kevytmaito rinnakkaisesti tarjolle.

Juha Mäenpää (ps.)

eduskuntavaaliehdokas

Ilmajoki

Kommentoi