Lukijoilta: Lapsilta leikkaaminen on lyhytnäköistä

Vaasan kaupunginhallitus sivuutti maanantaina kasvatus- ja opetuslautakunnan esityksen neljän uuden erityislastentarhanopettajan palkkaamisesta. Lasten tarpeet jäivät jälleen kerran huomiotta.

Tällä hetkellä Vaasassa on 13 erityislastentarhanopettajan vakanssia, eli 350 lasta yhtä erityisopettajaa kohti. Määrä ei riitä tukemaan erityisen ja tehostetun tuen piirissä olevia lapsia.

Erityistukea tarvitseville lapsille tulisi tarvittaessa tarjota kokoaikaista erityisopetusta esiopetuksessa, nyt osa-aikaisenkin erityisopetuksen järjestäminen on haastavaa. Ja nyt puhutaan vain esiopetuksessa olevista lapsista.

Nyt piti olla lasten aika. Moni puolue on jo kertonut panostavansa lapsiperheisiin tulevissa vaaleissa. Esimerkiksi kokoomus, SDP ja RKP ovat kilpaa kertoneet ajavansa perheiden ja lasten asiaa eduskuntavaaleissa. Nyt rahaa ei löytynyt edes neljän erityislastentarhanopettajan palkkaamiseen. 117 000 euroa lisää varhaiskasvatuksen budjettiin olisi kattanut erityislastentarhanopettajien palkkauksen.

Summa on vain pisara meressä verrattuna kustannuksiin, joita syntyy kun lapset jätetään ilman tarvitsemaansa tukea.

Varhaiskasvatus on tutkitusti se paikka ja elämänvaihe, missä syrjäytymiskehitykseen voidaan tehokkaimmin vaikuttaa. Nyt tehdystä pienistä säästöistä syntyy myöhemmin suuria kustannuksia, kun lapset eivät saa tarvitsemaansa tukea.

Kuinka monen poliitikon olenkaan kuullut puhuvan ennaltaehkäisystä. Mihin ennaltaehkäisy unohtui nyt, kun siihen olisi todella pitänyt panostaa. Nyt, kun on todellinen paikka vaikuttaa lastemme tulevaisuuteen.

Kun varhaiskasvatus toimii ja on laadukasta, vanhemmat jättävät mielellään lapsensa hoitoon, menevät töihin – ja maksavat veroja. Jos varhaiskasvatus törmää aina leikkuriin, kannustaa se vanhempia jäämään kotiin, ja pohtimaan jopa lasten hankintaa.

Varhaiskasvatuksen työntekijät eivät veny loputtomiin. Varhaiskasvatus tarvitsee kunnianpalautuksen, ja lapset ansaitsevat huolenpitomme.

Lyhytjänteinen talousajattelun tilaan on syytä miettiä talouden koko kuvaa – ja tehtyjen päätösten vaikutuksia pidemmällä aikavälillä. Panostus lapsiin on panostus tulevaisuuteen.

Seuraavaksi kaupunginhallituksen päätös siirtyy valtuuston käsittelyyn. Poliitikkona ja itsekin pienen lapsen äitinä toivon, että Vaasan valtuutetuilla riittää uskallusta lunastaa puolueidensa lapsimyönteiset puheet.

Pidetään huolta lapsistamme.

Lotta Alhonnoro

Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja

Vaasa

Kommentoi

  • Pääkirjoitus: Uusi laiva on tärkeä koko Suomen taloudelle