Lukijoilta: Lapset politiikan keskiöön

Politiikassa puhutellaan äänestäjiä. Minun puolueeni on vihreät, koska me haluamme puhua myös heidän puolesta, jotka eivät sitä itse voi tehdä. Tämä maapallo tarvitsee puolustajaa. Ilmastonmuutos on ratkaistava ja luonnon monimuotoisuutta puolustettava. Aivan yhtä lailla tärkeää on puhua erilaisten vähemmistöjen puolesta.

Nyt kirjoitan kuitenkin lapsista. Lapset eivät vielä äänestä, mutta tekemämme päätökset vaikuttavat myös heihin. Vanhempien tehtävä on rakastaa lapsiaan ja kasvattaa heitä, mutta poliittisilla päätöksillä voimme olla tukemassa heitä tässä tehtävässä.

On aika lakata ihmettelemästä miksi syntyvyys on laskussa ja aidosti kannustaa perheellistymiseen. Lasten oikeudet on nostettava politiikan keskiöön.

Suomessa noin joka kahdeksas lapsi elää köyhyydessä. Huono-osaisuus kasautuu ja periytyy. Lasten luokkayhteiskunta on tosiasia, johon on puututtava. Perheiden ja lasten hyvinvointi on keskeisessä asemassa lapsen tulevaisuuden kannalta.

Tulevan hallituksen on vihdoin toteutettava perhevapaauudistus joka helpottaa työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista. Varhaiskasvatuksen on oltava niin laadukasta, että vanhempien on helppo jättää lapsensa hoitoon. Lasten kehityksen ja hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että jokaisella lapsella on pääsy varhaiskasvatukseen.

Isojen päätösten lisäksi on edistettävä monia pienempiä, mutta asian kanssa eläville perheille hyvin merkityksellisiä tavoitteita.

Lapselle pitäisi esimerkiksi voida rekisteröidä kaksi virallista äidinkieltä. Kaksikielisiä perheissä vanhempien on nyt valittava kumpi lapsen äidinkielistä saa virallisen aseman. Perheiden todellisuuden näkökulmasta tämä on absurdia. Kaksikielisyys on rikkaus, jota pitäisi tukea sen sijaan, että perheet pakotetaan valitsemaan yksi kieli.

Perhevapaauudistus on toteutettava niin, että adoptioperheitä kohdellaan yhdenvertaisesti sellaisten perheiden kanssa, joihin syntyy lapsi.

Vanhemmuuden tukemiseen ja perheiden hyvinvointiin tulisi panostaa paljon nykyistä enemmän. Jokaisella lapsella ja jokaisella perheellä tulee olla yhtäläiset mahdollisuudet kokea olevansa arvokas, perhemuodosta riippumatta.

Lasten paras on perheiden ja koko yhteiskunnan paras.

Lotta Alhonnoro (vihr.)

eduskuntavaaliehdokas

Vaasa

Kommentoi