Lukijoilta: Lapset kansoittivat pomppulinnan!

Niin siinä taas kävi, että ne, jotka jo liikkuvat hyvinvointinsa eteen, osallistuivat myös esimerkiksi Unelmien liikuntapäivään 10.5. Elisa-stadionilla – hyvä niinkin. Unelmien liikuntapäivä on valtakunnallinen tapahtuma, jota on järjestetty vuodesta 2016 lähtien.

Siinä se nyt kuitenkin taas tuli – nimittäin vastaus ikuisuuskysymykseen eli osallistumisprosentin – liikunnan riemun - kasvattamiseen: ”Lapset kansoittivat pomppulinnan ja temppuradan!”

Kyllä! Muistatteko? Ensimmäiset omakohtaiset muistikuvat pomppulinnoista Vaasassa ovat 1960–1970-luvun taitteesta – olikohan Tivolin mukana?

Oi sitä liikunnan riemua ja hauskuutta – pomppia sinne tänne – hulvattomasti – sukkasilla, ihan kreisiä ja niin hauskaa ja iki-muistoista, pää hikisenä, posket punaisina, hymyssä suin – ja sitten välillä toisia vuorostaan päästämään pomppimaan. Vieläkin tulee hyvä fiilis!

Emmekö me vaasalaiset voisi tosiaan olla edelläkävijöitä myös varhaiskasvatuksen liikunnan riemun sanansaattajina? Voisiko meillä olla maankuulu Elisa-stadionin tai Vaskiluodon PomppuLinnaLandia?

Meillä on jo kouluviestikarnevaalit – huippujuttu! Jatkettaisiin liikunnallista varhaiskasvatusta vieläkin nuorempiin.

Lapsi ei tiedä miten hauskaa esimerkiksi pomppulinnassa voi olla ellei pääse sitä ikinä kokemaan. Harjoitus tekee vieläpä mestarin! Ja miten monipuolista treeniä! PomppuLinnaLandian päätavoitteena olisi vahvistaa alkuun vaasalaisten päiväkoti-ikäisten lasten suhdetta liikunnan riemuun, monipuolisiksi eväiksi elämään.

Perhepäivähoidon ja päiväkotien varhaiskasvatuksessa pitkällä tähtäimellä olisi siksi tähdellistä olla kirjattuna esimerkiksi vähintään joka kuukausi ympäri vuoden, satoi tai paistoi, yksi kokonainen ”pelkkä liikunnanriemun päivä retkieväineen”, josta unelmoidaan jo etukäteen (koko kuukausi). Liikunnan riemu ei tule sekään vain taikasauvaa heiluttamalla vaan tarvitaan säännöllisesti toistuvia ja pitkän tähtäimen työtä liikunnan riemun kokemuksien kartuttamiseksi.

Ei tällaisen PomppuLinnaLandia-päivän järjestäminen päiväkoti-ikäisille ole yksiselitteinen, yksinkertainen eikä ainakaan millään muotoa helppo tehtävä. Otsikko kuitenkin huutaa vastausta – kunhan me aikuiset kuulemme sen.

Se on juuri näin simppeliä: Pomppulinna- ja temppurataliikunta ovat lapsen ”unelmien liikuntaa”! Ja vieläpä monipuolisesti kehittävää!

Voisiko esimerkiksi Elisalla järjestetty Unelmien liikuntapäivätapahtuma toistua säännöllisesti ympäri vuoden säässä kuin säässä vaasalaisille päiväkoti-ikäisille? Myöhemmässä vaiheessa tapahtuma voisi laajentua haluttuun suuntaan vaikkapa maakuntiinkin?

Jep, rahaa ei ole nyt, mutta liikunnan riemun tuomat hyödyt tuovat säästöjä pitkällä tähtäimellä.

Liikunnan hyödyistä koko elämänkaarella on turha tässä enää toitottaa, ne jo tiedetään. Ja helpompi on liikkua iäkkäämpänäkin kun ”jonka nuorena oppii sen vanhana taitaa”.

Vaikka ajatus tuntuu utopistiselta nyt, tulevaisuudessa nuoret nauttisivat liikunnan riemun muistoista: ”Me tehtiin aina päiväkoti-ikäisinä unohtumattomia kävely- ja/tai linja-auto-retkiä Vaasassa / Vaasaan PomppuLinnaLandiaan – vieläkin tulee hyvä fiilis!”

Sitä rahaa ei ole, mutta paljon on viisaita päitä kehittämään asioita varhaiskasvatuksessa päiväkoti-ikäisten lasten unelmien liikuntapäivän mahdollistumiseksi säännöllisesti arjen tasolla – useammin kuin vain kerran vuodessa.

Nancy Seppänen

fysioterapeutti

psykofyysinen viitekehys

Vaasa

Kommentoi