Lukijoilta: Laki ay-liikkeen takana

Pohjalaisessa oli 15.7. Verokilpi Oy:n Anton Poljatschenkon, mielipidekirjoitus siitä, että ammattiyhdistys ei ole verolain 22. pykälän mukainen yleishyödyllinen yhteisö. Kirjoituksesta ei kunnolla käy ilmi, tarkoittaako Poljatschenko ammattiyhdistysliikettä kokonaisuudessaan, yksittäistä ammattiliittoa, vai yksittäistä ammattiosastoa kirjoituksessaan.

En kuitenkaan ymmärrä, miten tuota lain kohtaa voidaan tulkita näin väärin, sillä verolain 22. pykälän kohdassa luetellaan selvästi eriteltynä, että yleishyödyllisenä yhteisönä voidaan pitää mm. työmarkkinajärjestöä. Pykälä kattaa kyllä myös ammattiyhdistysliikkeen pienemmät paikallisetkin osaset. Samat veroedut pätevät varmaan myös Suomen pienyrittäjät ry:ssä, jonka hallituksen puheenjohtaja Poljatschenko myös ilmoittaa olevansa.

Jostain syystä nämä ammattiyhdistysliikkeen vastaiset valheet nousevat pintaan aina, kun kansalta halutaan piilottaa suurimpia valtakunnan tason politiikan lehmänkauppoja. Poljatschenkon keinot vaikuttavat olevan samanlaiset kuin Venäjän informaatiosodankäynnissäkin: Levittää mahdollisimman paljon totuudesta poikkeavia tarinoita mediaan, jotta oikea tieto ja tilannekuva kokonaisuudesta hämärtyvät.

Moni ei tunnu enää muistavan, että vaatimukset kansalliselle kolmikannan käymiselle tulevat ensimmäisen maailmansodan jälkeisistä rauhanneuvotteluista. Kolmikanta puolestaan tarkoittaa universaalisti sitä, että valtio, työntekijät ja työnantajat keskustelevat keskenään.

Jotta työnantajia tai työntekijöitä voisi joku näissä neuvotteluissa edustaa, tulee näille olla olemassa oma kansallinen järjestö.

Mielestäni nykykäytäntö on vähintä mitä valtio voi liitoille antaa, sillä miksi vain liittojen jäsenten pitäisi maksaa siitä, että valtio voi täyttää kansainväliset velvoitteensa.

PETRI PARTANEN

SAK Kokkolanseudun paikallisjärjestön pj.

Teollisuusliiton valtuuston jäsen

pääluottamusmies

Kommentoi