Lukijoilta: Kuntalisän oikeudenmukaisuus

Sain ihanan odotetun vauvan! Olin päättänyt jo heti vauvauutisten tultua, että tämän vauvan kanssa en tee samaa virhettä kuin esikoiseni kanssa ja palaa liian aikaisin töihin. Tämä on ollut ainoa asia elämässäni, jota olen katunut. Nyt olisin niin pitkään kotona kuin mahdollista!

Olin onnellisesti äitiyslomalla ja odotin hoitovapaata. Olen kahden lapsen yksinelättäjä ja sain vakityöpaikan jo ennen valmistumista, jonka jälkeen olen ollut työelämässä tauotta veroja Vaasaan maksaen.

Heti äitiysloman päätyttyä hain kuntalisää, jonka saamisesta olin varma. Täytenä yllätyksenä Vaasan kaupungilta tuli kirje, jossa oli kuntalisän kieltävä päätös.

En ole hyvätuloisessa ammatissa, mutta silti olen vuosien ajan maksanut kahta asuntolainaa, jotta lapsillani olisi turvattu tulevaisuus. Nyt minua tästäkin rangaistiin näiden alle parin sadan euron vuokratulojen vuoksi. Samassa yhteydessä todettiin: ”Perheen toisen aikuisen (vanhempi tai avopuoliso) tulee olla työssä tai opiskelijana koko lisän maksuajan.”

Eli jos toinen vanhempi vaikka kuuden tuhannen euron palkalla on jakamassa arjen ja asumisen kustannuksia, saa tämä perhe kuntalisää, mutta minulta se evätään alle kahden sadan euron käteen jäävän vuokratulon takia.

En voinut uskoa asiaa todeksi ja aioin soittaa kuntalisästä vastaavalle henkilölle vihaisen puhelun. Tästä ei tullutkaan mitään, koska heti puhelun alussa minua alkoi itkettää. Niin väärältä ja epäoikeudenmukaiselta tämä päätös tuntui.

Sain soperrettua asiani ja kuulin, että asia on mennyt pykälien mukaan.

En kuitenkaan aio antaa periksi. Aion viettää ikimuistoisen kesän lasteni kanssa, vaikka joudun joka viikko seisomaan myöhään iltaisin S-ryhmän kaupoissa lasteni kanssa odottamassa kuulutusta tupla-alennuksista kassahenkilöstön virnuillessa.

Ikävältähän se tuntuu tai se, että esikoisen kylään tulevat kaverit kyselevät, miksi meillä on joka tuotteessa noita ihmeellisiä lappuja.

Kurjalta tuntuu, kun alakoululainen kysyy, voidaanko mennä katsomaan elokuviin hänen lempifilmiään ja toteaa sen jälkeen ennen kuin ehdin vastata: ”Tai äiti, voinhan mä tietysti mennä yksinkin, jos sun lippuun ei ole rahaa.”

Kyyneleet kihoavat väkisin silmiin, kun mietin lastani istumassa yksin perheiden keskellä elokuvateatterissa.

Kesästä haaveillessamme esikoiseni kömpii kainaloon ja sanoo: ”Äiti mä niin odotan sitä joka kesäistä Power Parkin reissua!” Joudun kääntämään katseeni pois, ettei hän näe vetistyviä silmiäni.

Köyhä en ole. Asumme mukavasti ja meillä on kaikki tarvittava. Nyt vain olin laskenut sen varaan, että saisin maksamilleni veroille vastinetta näinä elämäni parina tärkeimpänä vuonna.

Power Parkiin tulemme lähtemään vaikka väkisin! Vaikka joutuisimme joka viikko seisomaan kassajonossa alennettujen maitopurkkien ja jauhelihojen kanssa!

Onnellinen äiti

Vaasa

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä

Kommentoi