Lukijoilta: Kuntaliitos: mahdollisuus Mustasaarelle

Keskustelu Mustasaaren ja Vaasan kuntaliitoksesta käy kiivana neuvoa-antavan kunnallisen kansanäänestyksen alla.

Monet kuntaliitosta vastustavat perustelevat kantaansa kuitenkin hieman oudoilla argumenteilla. Joidenkin mielestä Mustasaaressa asiat ovat jo niin hyvin, ettei kuntaliitosta tarvita.

Toiset taas pelkäävät pienempien kylien puolesta, jos liitos toteutuu.

Eihän kuntaliitoksessa meiltä viedä mitään pois, päinvastoin. Liitos toisi Mustasaarelle paljon uutta ja hyvää. Pienemmät ruotsinkieliset kylät eivät häviä minnekään. Mielestäni Mustasaaressa myöskään asiat eivät ole tällä hetkellä niin hyvin kuin toivoisin. Varsinkaan nuoren suomenkielisen näkökulmasta.

Kuntaliitos tekisi Vaasasta alueemme kiistattoman keskuksen. Muuten näyttää uhkaavasti siltä, että Seinäjoki porhaltaa ohi.

Mustasaaren ja Vaasan jatkaminen omina kuntinaan olisi hassua, sillä syömme toistemme voimavaroja.

Mehän taistelemme toinen toisiamme vastaan, kun voisimme yhdistää voimamme ja puhaltaa yhteen hiileen.

Kuntaliitoksesta olisi hyötyä myös Mustasaarelle, sillä etenkin Sepänkylän vetovoima kasvaisi varmasti. Esimerkiksi ulkopaikkakunnalta Vaasaan muuttava perhe voisi yhtä hyvin harkita muuttavansa Sepänkylään, kuin vaikka Ristinummelle tai Asevelikylään.

Tällä hetkellä kuntaraja nostaa varmasti kynnystä harkita Sepänkylään ja muualle Mustasaareen muuttamista.

Nuorena opiskelijana olen varma, että suurempi kaupunki tekisi Vaasasta vielä houkuttelevamman opiskelijakaupungin sekä vaasalaisten että ulkopaikkakuntalaisten silmissä. Tämä tarkoittaisi sitä, että toisen asteen ja korkeakoulujen laatu ja taso nousisi, kun vetovoimaa olisi enemmän. Näin ollen osaava työvoima tuo myös työpaikkoja.

Itse ainakin haluan elää tasa-arvoisessa ja aidosti kaksikielisessä kunnassa. Ollakseni rehellinen, tällä hetkellä en koe, että Mustasaaressa tämä olisi mahdollista.

Etenkin varhaiskasvatuksessa, peruskoulussa ja terveydenhuollossa suomenkieliset vähemmistönä kokevat suoranaista syrjintää. Palveluja omalla äidinkielellä voi olla vaikea saada tai resursseja on liian vähän.

Kuntaliitos mahdollistaisi molemmille kieliryhmille tasa-arvoisen kohtelun. Siirryttäisiin yksinvallasta aitoon demokratiaan.

Miettikää tilanne, että emme saisi käyttää mitään Vaasan palveluita. Totuus on se, että ilman Vaasaa mustasaarelaisten eläminen olisi paljon kurjempaa. Tämän vuoksi on outoa, että Vaasaan suhtaudutaan täällä niin skeptisesti.

Vetoan etenkin teihin suomenkielisiin ja nuoriin. Nyt on aika vaikuttaa asiaan ja äänestää kyllä kuntaliitokselle, sillä joskus on luovuttava vanhasta saadakseen jotain parempaa tilalle.

Markus Hirvelä

Sepänkylä, Mustasaari

Kommentoi