Lukijoilta: Kuntaliitos ja kielipolitiikka

Olen mielenkiinnolla seurannut lehden palstoilla käytävää keskustelua Vaasan ja Mustasaaren kuntaliitoksesta. Mielipiteitä on puolesta ja vastaan. Yksi suurimmista keskustelunaiheista on kielikysymys.

Kuntaliitoksen vastustajat ovat pelotelleet Mustasaaren ruotsinkielisiä sillä, että mahdollisen fuusion jälkeen he eivät enää saa kunnon palvelua ruotsiksi. En ole koskaan ymmärtänyt tätä logiikkaa…. Eikä siinä mitään logiikkaa olekaan.

Olen itse Vaasassa asuva ruotsinkielinen ja voin vakuuttaa, että olen Vaasassa aina saanut palvelua ruotsiksi. Ovatko Mustasaaren ruotsinkieliset jotenkin niin erilaisia, että Vaasassa saama ruotsinkielinen palvelu ei heille kelpaa?

Mikä sitten fuusion yhteydessä kielellisesti muuttuu? Kuvitteleeko joku tosissaan, että apteekin henkilökunta Sepänkylässä alkaa palvella ruotsinkielisiä asiakkaitaan suomeksi? Raippaluodossa olevan pankin henkilökunta ei myöskään ala palvella ruotsinkielisiä asiakkaitaan suomeksi eikä Sulvalla elintarvikekaupan kassa ala palvella ruotsinkielisiä asiakkaita suomeksi.

Ei tarvitse myöskään pelätä, että ruotsinkieliset päiväkodit tai vanhustentalot muuttuvat fuusion yhteydessä suomenkieliseksi.

Mikä siis muuttuu??? Ei mikään!!! Kuntaliitoksen yhteydessä tämän alueen hallintokielenä tulee tietenkin olla sekä suomi että ruotsi. Tämä tarkoittaa sitä, että uudesta kunnasta tulee kaksikielinen.

Mielestäni tässäkin voisimme hyvin ottaa mallia monesta alueellamme hyvin toimivasta yritysmaailman organisaatiosta, jossa puhutaan molempia kieliä, suomea ja ruotsia. Pääasiahan on se, että informaatio ja kommunikaatio organisaatiossa pelaa.

Kaikki raportit ja muu tarvittava materiaali on nykyajan teknologialla todella helppo saada molemmille kielille ja liikkumaan organisaation sisällä joustavasti.

Meidän ei pitäisi kuntaliitoksen yhteydessä niinkään keskittyä hallinnon sisäisiin asioihin ja hirttäytyä kielibyrokratiaan vaan keskittyä kuntalaisiin ja kuntalaisten palvelemiseen. Siksi kunta on olemassa.

Voiko kukaan todella vakavasti käsi sydämellä väittää, että kieli on ylipääsemätön este Vaasan ja Mustasaaren liitoksessa.

Lars Kronqvist

Vaasa

Kommentoi