Lukijoilta: Kriisiytyvä kaksikko

”Ongelmaan löytyy hoitokeinoja: veronkorotus, taksojen nostot, omaisuuden myynti ja säästäminen”.

Näin sanoo Vaasan vs. talousjohtaja Jari Karjalainen Pohjalaisen kirjoituksessa 9.9.2018: ”Suuri alijäämä ei vielä tee Vaasasta kriisikuntaa”. Muutamaa päivää myöhemmin Pohjalaisessa on otsikko ”Mustasaaren talous sukeltaa” ja juttu kunnan pakkaselle painuvasta taloudesta.

Yhtenä syynä on mainittu kiky-sopimus ja sen myötä vähentyneet verotulot. Näyttää vahvasti siltä, että kikystä on saatu keppihevonen, jolla todelliset ongelmat lakaistaan maton alle!

Mm. Mustasaaressa useat hallintokunnat ovat ylittämässä budjettinsa – missä budjettikuri, missä valvonta?

Vaasassa talousjohtajan prioriteettijärjestys on nostettava veroäyri ja taksojen korotus – ja näinhän nyt taas käy. Poliitikkojen (Susanna Koskikaan ei esittänyt yhtään konkreettista ehdotusta veroäyrin jäädyttämiseksi) ja keskeisten virkamiesten kantti ei kestä ottaa tosiasiat tosiasioina ja tehdä ratkaisuja tehokkuus ja säästäminen edellä.

Ah, on niin helppoa nostaa veronmaksajan taakkaa! Millainen huuto tulisikaan, jos maan hallitus kiristäisi veroja samaan tahtiin kuin Vaasa on nyt tehnyt ja tulee tekemään...

Eilisessä kaupungin johdon kyselytilaisuudessa näytti päällimmäiseksi huoleksi Vaasassa nousseen laivayhtiön nuuskanmyynti – anna mun kaikki kestää!

Kun nyt puuhataan näiden kahden kunnan yhdistymistä, pitäisi ykkösprioriteetin olla se, mitä taloudellista hyötyä yhdistymisestä on. Yksi plus yksi ei voi olla kaksi, vaan jokin järkisyy yhdistymiselle täytyy olla.

En ole julkisuudessa nähnyt ainakaan vielä yhtään oletusta – saatikka laskelmaa – yhdistymisen taloudellisista hyödyistä, taivaanrannan maalareiden toiveajattelua kylläkin. Kirjoitettu on kuitenkin vaatimuksista tuplalautakunniksi, tuplavaltuustoksi jne. Mikä alkaa huonosti, se päättyy huonosti!

Matti Ojala

Vaasa

Kommentoi