Lukijoilta: Koko kansan Yle?

Otsikon väittämä lienee jonkun yleläisen keksimä. Väite pitää paikkansa, kun puhutaan Ylen rahoituksesta, muuten se on melkoista tuubaa. Tarkoitan nyt lähinnä sen uutis- ja ajankohtaistoimituksia.

Yle on paljon muutakin, tosin toimittajat pyrkivät tunkemaan maailmankuvaansa joka rakoon muuallakin kuin uutistoiminnassa. Esimerkiksi Mister D. Trump on saanut kuulla kunniansa ja kelvottomuutensa jopa Urheiluruudussa. Sinne oli hankittu eräs naisoletettu maansa presidenttiä haukkumaan. Sääruudussa ei vielä ole Trumpia ”käsitelty”, mutta kai siellä on häntä kokouksessa mietitty esimerkiksi räntäsateen symboliksi.

Perussuomalaisia vaaleissa äänestäneet, yli puoli miljoonaa suomalaista, olisivat Ylenkin kanavilla mielellään kuulleet uutisen uudesta puolueiden kannatusmittauksesta, jonka mukaan perussuomalaiset on suurin puolue. Ei mitään mainintaa yhdessäkään ”loko kansan” uutisvälineessä. Käynnissä olleet hallitustunnustelut korostivat uutisen mielenkiintoa.

Julkisesti Yle korostaa mielellään luotettavuuttaan ja arvojaan. Kertonee sekin jotain, että erinomaisuuttaan joutuu kuuluttamaan. ”Ylen”määräinen suvaitsevuus ja toimittajakunnan lähes täydelliseltä vaikuttava yksimielisyys asiassa, joka liittyy maahanmuuttoon ja monikulttuurisuuteen, feminismiin, perhearvoihin ja -käsityksiin, sukupuolisuuteen, kansallismielisyyteen, Euroopan unioniin ja harjoitettuun kielipolitiikkaan, ihmetyttää.

Perussuomalaisiin on toimittajan suhtauduttava vähintäänkin penseästi, moni toimittaja on kyllä katsonut, että pelkkä penseys ei riitä, vaan on hyvä käyttää koko väheksymisen ja paikannäyttämisen keinovalikoimaa.

Historiasta tiedämme, että eräässä valtiossa oli ns. Punainen kirja, jonka mukaan tuli elämänsä järjestää. Ylen toimittajilla lienee Vihreä kirja, siinä opastetaan oikeat mielipiteet, kysymykset ja asenteet.

Ari Leivo

Vaasa

Kommentoi