Lukijoilta: Kielikiusaamista

RKP:n vanhoillinen siipi piti voittonaan sitä, että sai palautettu ruotsin pakolliseksi aineeksi ylioppilaskirjoituksiin.

Tämä kielipolitiikka ei lisää ainakaan Vaasan vetovoimaa, vaan päinvastoin ulkopuolisille Vaasan seutu näyttäytyy nurkkakuntaiselta suomenruotsin murteitten suojelualueelta.

RKP:n kansanedustaja, tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja Joakim Strand edustaa puolueen edistyksellistä siipeä. Hän ei hehkuttanutkaan kirjoituksessaan 21.6. pakkoruotsia voittona.

Sen sijaan hän on puhunut paljon Vaasan elinkeinopolitiikasta, että kuinka Vaasa on kansainvälinen energiaklusteri. Kansainvälisen liiketoiminnan ja matkustamisen pääkieli on englanti.

Vaasan paikallisissa palveluissa suomi, ruotsi ja englanti on tarpeellinen kielitaito, mutta eivät läheskään kaikki suomensuomalaiset tarvitse ruotsia. Kaakkois-Suomessa palveluissa ruotsin sijasta venäjän on hyvä kuulua kielitaitoon.

Sitä paitsi päivystysepisodin yhteydessä Vaasan seudun ruotsinkieliset sanoivat, ettei kouluruotsilla kyettäisi Seinäjoen keskussairaalassa heitä palvelemaan. Mitä varten kaikkien äidinkieleltään suomalaisten pitäisi sitten opetella ruotsia? Se on kiusaamista.

Viime vuonna äidinkieleltään ruotsinkielisiä oli maassa 288 400 ja muun kuin suomen-, ruotsin- ja saamenkielisiä asukkaita oli 391 746.

Opiskelijoitten pitää omaksua yhä enemmän tietoa ja vaaditaan valmistumaan nopeammin työelämään. Opiskelijoilla psyykkiset ongelmat ovatkin alkaneet lisääntyä.

Kielten opiskelua siis sen mukaan, mitä siinä ammatissa, johon tähtää, tarvitaan.

Antti Rinne käydessään ennen vaaleja Vaasassa sanoi, että jos hänestä tulee pääministeri, niin VKS saa laaja-alaisen päivystyksen. Ei pieni RKP sitä siis voi nyt voittonaan pitää.

Markus E. Myllymäki

Vaasa

Kielten opiskelua siis sen mukaan, mitä siinä ammatissa, johon tähtää, tarvitaan.

Kommentoi