Lukijoilta: Katokorvaukset taas tarpeen!

Muistan jo lapsuudestani maatilan poikana, kuinka ”hallakorvaukset” olivat ainoa maanviljelijän turva katovuosina. Myöhemmin tämä yhteiskunnan tärkeä apu nykyaikaistettiin katokorvaukseksi.

Katokorvaus onkin aina vuoden 2016 kesään saakka ollut tärkeä maanviljelijän ja maaseudunkin tuki, kun epäedulliset säät ovat tehneet peltojen sadon huonoksi.

Viime ja tämän vuoden säät ovat olleet kehnot maanviljelyksen kannalta. Sateet ja kova kuivuus ovat kiduttaneet monen pellon kasvun minimiin. Maatalouden harjoittajat ovat joutuneet taloudellisiin vaikeuksiin. Moni on tehnyt jo lopettamispäätöksen..

Tällaisessa ahdingossa olisi katokorvaukset tarpeen. Sellaista avustusmuotoa ei kuitenkaan ole. Sen nykyinen hallitus lakkautti vuoden 2016 kesällä, hakien maaseutua kurittavalla päätökselleen selkänojaan EU:n säännöksistä!

EU taisi olla kuitenkin tekosyy? Valtion kuralla olleen talouden pakottamana piti etsiä säästöjä turvapaikanhakijoiden joukkojen tulviessa maahamme. Houkuttimena mm. pääministeri Sipilän pakolaisille lupaama oma kotinsa. Tulijoille piti varmentaa valtion euroja, vaikka velaksi?!

Kuralla valtion talous on toki edelleenkin. Näin voidaan todeta, vaikka työllisyyden ja kansantalouden nousulla rehvastellaan sekä tehdään politiikkaa. Kotitalouksien velkamäärä kasvaa. Ja mikä ihmeellisinä valtio joutuu tekemään tulevan vuoden talousarvioon lähes 2 000 miljoonaa euroa lisää velkaa!

Ja euroja hupenee edelleen satoja miljoonia vierailta mailta tulleiden elättämiseen sekä hyvän toimeentulon ylläpitoon. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden pettymystenkin hoitoon miljoonia.

Suomen maanviljelijöiden pettymykset sadon menetyksiin ja satojentuhansien suomalaisten velkamäärän kasvuun jne. ovat päättäjille toisarvoisia.

Miljoonia euroja hukkaantuu mm. lähes 10 000 kielteisen turvapaikkahakijoiden saaneiden jatkokäsittelyissä eri oikeusasteissa ym. Ja asianajajat riitelyttävät, kun on varma maksaja Suomen valtio. Lue: me veronmaksajat!

Suurimpia hyötyjiä ovat asianajajat asiakkaidensa ohella. He pitävät huolen siitä, että varmasti kaikki mahdolliset oikeusasteet mennään lävitse palautuskäsittelyissä. Tällainen toiminta on epäreilua, jo palautuspäätöksen antaneita kohtaan.

Yhä lisää velkaantuva Suomen valtion talous ei kestä tuhansia miljoonia euroja maksavaa muualta tulleiden jatkuvia lisääntyviä ylläpitokuluja. Jos vielä maakuntauudistus ja sote-soppa hyväksytään, niin yhteiskunnan ja suomalaiset kulut ja maksut yhä kasvavat. Köyhien tilanne yhä kurjistuu. Näin ainakin maaseudulla..

Sote- ja maakuntahallinnon valmisteluun on huvennut jo todellisuudessa mittaamaton määrä euroja. Mainitut rahat ja ”turvapaikanhakijoille” kuluvat suuret summat ovat pois meiltä suomalaisilta. Tästä johtuen pitää meiltä nipistää pienistäkin eläkkeistä, sairailta, perheiltä, maataloudelta ym. Vähentää muita palveluita, nostaa veroja sekä maksuja jne. Lisäksi valtion täytyy ottaa yhä vain enemmän velkaa.

Jos toisille jaetaan, niin se on toisilta pois. Kun jaetaan liikaa, niin velat nousevat. Kyse on sama kuin liian pienestä juhlakakusta. Jos toiset vieraat ottavat, saavat, enemmän, monet jäävät kokonaan ilman.

Esimerkkinä tästä on ”hallakorvauksen” poistaminen ja tuen saannin laittaminen viljelijän itsensä ottamaan kalliin vakuutuksen varaan. Eli tässäkin tapaukessa on siirretty yhteisen kakun jakamista muihin tarkoituksiin, jopa pois oman maamme kansalaisilta.

Toivottavasti hallitus tekee nyt päätöksen ”uudesta” katokorvauksesta, eikä se jää enää lupaukseksi!

Pentti Hautala

Töysä

Kommentoi