Lukijoilta: Kansa ei halua keskustaa eikä sen maakuntia

Kansa antoi eduskuntavaaleissa mahdollisimman selvän palautteen poliitikoille, keskustaa ei haluta nähdä hallituksessa. Silti keskusta esittää nyt jopa kymmenen kynnyskysymystä.

Puoluejohtaja Rinne ei ole ilmeisesti yrittänyt ymmärtää minkä takia hänen suosionsa tippui viime metreillä. Minä olen vakuuttunut, että se johtui siitä, että Rinne yhdessä vaalitentissä nosti kättä keskustan kanssa, kun toimittaja kysyi ”ketkä voivat hyväksyä kahdeksantoista sote-aluetta.”

Vastaavasti kokoomuksen suosio nousi, kun puoluejohtaja Orpo kertoi, että hänen mielestään nykyinen systeemi on hyvä, kun vain pikkasen paikataan siellä täällä.

Koko sen ajan, kun erilaiset hallitukset ovat pyrkineet kartuttamaan valtansa erilaisten ”uudistuksien” avulla, on OECD:n ja WHO:n tilastojen mukaan Suomen nykyinen sote-malli ollut ylivoimaisesti tehokkain, jos sekä kustannus per capita että hoidon laatu otetaan huomioon.

Viime aikoina olen kuullut useita lausuntoja, joiden mukaan ”muut Pohjoismaat satsaavat Suomea enemmän ” sosiaali- ja terveyspalveluihin. Totuus on, että muiden Pohjoismaiden kustannukset ovat korkeammalla verrattuna Suomeen, mutta hoito ei ole parempi.

Esimerkiksi Ruotsin sairaanhoitokustannukset ovat nousset tuntuvasti verrattuna meihin sen jälkeen, kun yksityiset toimijat ovat ottaneet lisää markkinaosuutta. Samalla eriarvoisuus on Ruotsin valtion tilitarkastajien mukaan lisääntynyt.

Tanska on kokeillut suurin piirtein Sipilän hallituksen sote-mallia mutta siellä on päätetty poistaa välitaso kustannussyistä. Yksi hallintotaso lisää maksaa Suomen tapauksessa yli miljardin vuodessa.

Minä pelkään, että Rinne on niin innoissaan, kun hänestä tulee pääministeri, että keskusta saa maakuntamallinsa halvalla.

Saattaa olla sattuma, mutta Orpon sote-ehdotus ennen vaaleja on tähän saakka ainoa malli, joka perustuu kokemuksiin ja kustannustehokkuuteen.

Jos kokoomus jää oppositioon, minä veikkaan, että Suomi saa seuraavissa eduskuntavaaleissa nähdä ennennäkemättömän jytkyn.

Daniel Paro

Koivulahti, Mustasaari

Kommentoi