Lukijoilta: Joulujuhla kirkossa vai muualla?

Jokainen suomalainen tietää, että meillä on vuosisatojen perinne kristinuskosta. Tätä taustaa vasten tuntuvat uskomattomalta Vaasan kaupungin virkamiesten linjaukset, että päiväkodin joulujuhlaa ei saa viettää kirkossa!?!

Meidän pitäisi olla ylpeitä omasta kulttuuristamme ja perimästämme eikä hävetä sitä muutamien ihmisten pelossa, jos vaikka ”joku loukkaantuu”. Valtavirta suomalaisia kunnioittaa kristillisiä arvoja ja haluaa kasvattaa lapsensa näiden arvojen pohjalta.

Olin muutama viikko sitten työmatkalla vieraassa kulttuurissa, missä minut sekä työkaverini vietiin heidän laatimansa ohjelman mukaan kahteen buddhalaisuuden temppeliin tutustumaan heidän kulttuuriinsa ja voin sanoa, että he eivät hävenneet yhtään. Siellä oli jopa sisäänpääsymaksut näihin temppeleihin. Meillä Suomessa pääsee sentään ilmaiseksi jokaiseen kirkkoon.

Buddhalaisuuden temppelissä vierailu ei vahingoittanut minua vaan päinvastoin tulin todella iloiseksi siitä, että asun Suomessa, meillä on kristinusko ja minä olen kristitty.

Temppelissä ollessani tulikin mieleeni, että seuraavan kerran kun minulle tulee Suomeen kansainvälisiä vieraita, niin vien heidät tutustumaan pariin kirkkoon ja kenties johonkin kristilliseen ohjelmalliseen tilaisuuteenkin.

Tämä on meidän kristillistä kulttuuriamme, enkä häpeä yhtään.

Onko todellakin tarkoitus, että me suomalaiset alamme miellyttää kaikkia tänne muualta muuttaneita tai muuttavia ihmisiä ja joitakin marginaaliryhmiä sen tähden, että ”joku voi loukkaantua”?

Maassa maan tavalla. Päiväkodin joulujuhlan viettäminen kirkossa muutaman joululaulun kera ei vahingoita ketään. Siellä voi kokea jopa uusia elämyksiä.

Nyt pitäisi nostaa suomalaisuuden lippu korkealle ja pitää kiinni omasta taustastamme ja perimästämme sekä kulttuuristamme eli identiteetistämme – eikä hävetä yhtään!

Hannele Laaksonen

erikoissairaanhoitaja

hallintotieteiden tohtori

Vaasa

Kommentoi