Lukijoilta: Järjetön investointi jäähalliin

Vaasan jäähallin korjaus on alkamassa. Haluaisin kiinnittää Vaasan veronmaksajien huomion tämän investoinnin täysin suhteettomaan suuruuteen verrattuna investoinnin tuottamaan nollahyötyyn (hyödyttömyyteen). Vaasan Sport on pieni seura eikä koskaan tule kasvamaan suureksi. Rahat eivät vain riitä. 11.9.2018 julkistettu seuran tulos oli 2017–2018 kaudelta 11 5517 euroa tappiollinen. Vaikka tuo olisi voittoa, tulos olisi naurettava. Liikevaihto laski 11,4% ollen 4,5 Me, oman pääoman ollessa tasolla 0,138 Me, siis 138 000 euroa!

Kuulostaako tämä kannattavalta liiketoiminnalta? Ei todellakaan, pikemminkin ollaan lähellä konkurssia. Ja muutaman kerran vuodessa järjestettävät konsertit ym. tilaisuudet hallissa eivät tätä surkeaa kokonaisuutta tule paikkaamaan. Tämä tarkoittaa sitä että jäähalliin tehtävälle investoinnille ei koskaan tulla saamaan reaalituottoa, veronmaksajien rahat menevät siihen kuuluisaan Kankkulan kaivoon. Ja jos tullaan saamaan, sitten kaupungin johto julkisuuteen kertomaan mistä tuo tuotto tulee.

Ja ei, älkää puhuko Vaasan imagosta, vetovoiman parantumisesta tai muusta lööperistä. Paljon suurempi hyöty tulisi esim. siitä että käytettäisiin 2–3 Me siihen, että kerrottaisiin muulle Suomelle että Vaasassa pärjää pelkällä suomen kielellä. Saattaisi tuo lääkäripulakin helpottaa…

Kauden 2018–2019 puolivälissä, siis joulukuun 2018 lopussa Sportin katsojakeskiarvo oli 2 800 henkeä/ottelu, joka on alimpia liigassa. Ja tälle pienelle joukolle investoidaan kaupungin rahaa uutisten mukaan yli 17 Me, siis 17 000 000 e. Ja olen varma, että tuo summa ei tule riittämään, koska valitut urakoitsijat osaavat kyllä lypsää kaupungin taitamattomia päättäjiä erilaisin lisäkustannuksin.

Uskon myös että julkisuuteen kerrotaan yli 17 miljoonasta eurosta juuri siksi, että budjetin ylittyessä voidaan sitten sanoa että ”Mehän puhuimme yli 17 miljoonasta eikä 17 miljoonasta ja sitä paitsi jäi muutama vessa rakentamatta”. Olkoon sitten vaikka 23 Me… Veronmaksajien kukkaro venyköön!

Ja taas kerran, kaupungin johto lupasi 14.12.2018 meille veronmaksajille kokonaisselvityksen (kootusti!) siitä, että kaupungin satojen miljoonien investointistrategia on kaupungille tuottava eikä lankea veromaksajien niskaan yhä kohoavana veroprosenttina tai välillisesti kohoavina sähkö- ja vesilaskuina. Missä viipyy tämän lupauksen toteutus?

Henrik Gräsbeck

Vaasa

Kommentoi