Lukijoilta: ...ja marmorinen puhujanpönttö!

Kun jotakin ei tarvitse kustantaa omasta pussista, voidaan kuulla otsikon vaatimus. Näin kävi vuonna 1988 Etelä-Libanonissa Bourj Qallawiehin kylässä. Suomen pataljoona oli saanut käyttöönsä puolivalmiin kylätalon ja saattanut sen kuntoon länsimaisin standardein.

Kun sen palauttamisen aika koitti, ei homma ollutkaan ihan helppo. Moni moitteeton kohde oli uusittava ”paikallisen makusuuntauksen” mukaiseksi, eli talo piti käytännössä rakentaa vielä kerran.

Kun ei mitään muuta pyydettävää enää keksitty, kuultiin mukhtarin suusta tuo otsikon lause.

Jotenkin ovat ajatukseni harhautuneet pesäpallokenttä–parkkialue-farssiin. Kaavoittajat sanovat ”eihän me, mutta kun korkealta käsketään”. Olisi mielenkiintoista saada kuulla korkealta taholta tämän asian mahdollinen järki.

Olen ymmärtänyt, että pesäpallokenttä on siirrettävä Sundomin lahden liejun päälle, jotta entinen kenttä saadaan käyttää pysäköintiin. Tälle pikku manööverille massanvaihtoineen tarjoillaan jo tässä vaiheessa yli 7 miljoonan hintalappua, joten toteutettuna kai ollaan jossakin 15 miljoonassa.

Korkea taho ei ilmeisesti käyttäisi omia rahojaan näin?

Onko mahdoton ajatus tehdä keskussairaalan puolityhjään pysäköintitaloon pari lisäkerrosta, vai painuuko sitten sekin pytinki sinne saveen?

Jos kerran kansallispeli on ajettava paikoiltaan, älköön jätettäkö hommaa puolitiehen. Tehdään se kenttä kelluvalle lautalle – sellaista ei olisi Seinäjoella eikä Lappajärvellä! Läpilyönnit pitäisi hakea kroolaamalla. Jos tuntuu liian eksoottiselta, eipä hätää: kohta maankohoaminen tekee kentästä kiinteän.

Tämä vinoiltu innovaatio kuitenkin olisi paljon halvempi kuin 15 metriä paksun saven vaihto louheeseen.

Erilaiset viranhaltijat – sivistystoimen johtaja etunenässä – eivät näytä käsittävän mitä hanke oikeasti tarkoittaa eikä edes kuinka monta nollaa on miljoonassa.

Knookalana en ainakaan haluaisi liittää asuinkuntaani Vaasaan. Huolestuttavaa on ollut seurata, mitä tekee valtuusto. Ilmeisesti idea on niin haista kaavittu, että se ei aiheuttanut edes keskustelua.

Valtuutettuja neuvon painamaan ei-nappulaa silloin, kun päätettävä asia menee yli hilseen. Viime aikoina kuitenkin on huuhaa kuitattu painamalla kyllä.

Onko tälle ”Elisa-kakkoselle” veronmaksajien lisäksi tiedossa sponsori? Saarikenttä-nimi on varattu Lappajärvelle, joten saako ehdottaa: ”DNA mutapaini-areena”?

Kalle Lanamäki

Vaasa

Kommentoi