Lukijoilta: Iso Vaasa palaisi Suomen päätöspöytiin

Sunnuntai 17. maaliskuuta 2019 on merkittävin päivä vuosikausiin Vaasan seudulla. Mustasaarelaiset äänestävät pyhänä kuntaliitoksesta Vaasan kanssa. Äänestys on neuvoa-antava, sillä valtuustot päättävät asiasta lopullisesti Mustasaaressa ja Vaasassa 2. huhtikuuta.

Väittely liitoksen eduista ja haitoista on saanut ikäviä piirteitä. Etenkin sosiaalisessa mediassa liikutaan lähellä parjausta. Ei voi välttyä ajatukselta, että haavoja on jo syntynyt. Nyt pitää yhdistää voimat sekä sanoissa että teoissa, kielestä välittämättä.

Vaasan seudun tulevaisuuden kannalta asetelma on selvä. Isompi kaupunki otetaan paremmin huomioon valtakunnan tason päätöksissä. Kun nyt yritykset uskovat Vaasan seutuun, iso koko käännyttää lopulta myös valtion pään.

Kukin Suomen hallitus muotoilee oman näkemyksensä Suomen aluekehityksestä. Kehitys etenee kohti metropolivaltiota.

Aluekehityksen tutkimiseen erikoistuneen MDI:n tuoreen selvityksen mukaan Suomi tiivistyy Helsinkiin, Tampereeseen ja Turkuun, jonne suuntautuu suomalaisten muuttoliike. Muut kaupungit joutuvat tekemään tosissaan töitä, jotta ne pysyvät kisassa mukana.

Voimien yhdistäminen on välttämätöntä. Suomenkielisten pitää hyväksyä RKP:n liitoksessa kasvava valta ja ruotsinkielisten aito kaksikielisyys.

Ajatus suurten kaupunkien Suomesta ei ole uusi. Matti Vanhasen (kesk.) II hallitus jakoi Suomen kasvualueet seitsemään yli 100 000 asukkaan keskuskaupunkiin kaupunkipolitiikan periaatepäätöksessä 2009.

Keskustavetoinen hallitus määritti tuolloin ensimmäistä kertaa Suomen ”suuret kaupungit”, joilla oli hallituksen mukaan edellytykset menestyä kansainvälisessä kilpailussa. Kärkikaupunkien listalle kuuluivat Helsingin metropolialue, Turku, Tampere, Lahti, Oulu, Jyväskylä ja Kuopio. Laaja Pohjanmaa loisti poissaolollaan. Listalta puuttuivat Vaasa, Seinäjoki ja Kokkola, mutta myös Joensuu, Lappeenranta ja vaikkapa Rovaniemi.

Onneksi Pohjanmaa on kymmenessä vuodessa näyttänyt kyntensä etenkin menestyvän vientiteollisuuden vahdittamassa talouden kehityksessä. Vaasa on äärimmäisen tärkeä koko Suomelle.

Isompi Vaasa vielä kaksin verroin tärkeämpi.

Kaksi keskeistä asiaa silti puuttuu: koko ja kehitys. Vaasa on kaupunkien väkiluvussa sijalla 14, kaukana pistesijoista. Myös väestönkehityksessä Vaasa on selvä alisuorittaja. Näihin asioihin kuntaliitos toisi näkyvän rytminvaihdoksen.

Iso Vaasa palaisi ryminällä kaupunkien väliseen kisaan Suomen keskeisten kasvukeskusten kanssa. Uskon, että myös mustasaarelaiset näin haluavat – ja äänestävät sunnuntaina liitoksen puolesta.

Toni Viljanmaa (kok.)

kansanedustajaehdokas

Vaasa

Kommentoi