Lukijoilta: Ihmiskunnan yhteinen saastehaaste

Kaikissa valtamerissä kelluu mantereen kokoinen muovijätelautta. Saasteisiin kuolleita vesieläimiä ajautuu rantoihin. Ilmakehän ydinkokeiden tuottama radioaktiivinen pöly laskeutui kaikkialle, kuin ydinhilsekerros maakallon pinnalle. Ihmisen kannalta sen tappava gammasäteily on ikuinen taustariesa. Ravintoketjun mukana sitä siirtyy ihmiseen.

Fossiiliset polttoaineet tuottavat 85 % maapallon energiasta. Jos kaikki suihkukoneet olisivat koko ajan ilmassa, ne polttaisivat koko ilmakehän pois kahdessa vuodessa. Laivaliikenne saastuttaa lentokoneitakin enemmän. Miljardi autoa tupruttaa kaiken aikaa pakokaasua taivaalle samaan aikaan, kuin hiilidioksidia imevät metsät vähenevät.

Ilmakehän kemiallinen koostumus muuttuu. Maapallo lämpenisi vaarallisesti samalla menolla vuosisadan lopussa 8 astetta tuottaen suurkatastrofin. Silloin ei enää merkitse mitään, että Maahan törmää 2126 Himalajan kokoinen kiven murikka. Samankokoinen tappoi 65 miljoonaa vuotta sitten dinosaurukset ja 90 % elämästä.

Nykyinen sukupolvi on viimeinen, joka voi pelastaa planeetan, totesi Obamakin. Miljoona lajia on kuolemassa sukupuuttoon, on tuore tieteellinen ennuste.

On kiire. Kulutusjuhlat ovat ohi. Lämpö on noussut 1,1 astetta, mutta jo se sulattaa napajäätiköitä ja vuorten ikijäisiä huippuja. Ongelmat kasautuvat planetaarisesti.

Lähivuosina Suomen kesä voi olla nelikuukautinen 30–40 asteen lämpötiloin. Vakiintuminen 1,5 asteeseen on jo menetetty. Myöhässä ollaan.

Jo olevat päästöt jauhavat kiihtyen 50 vuotta. Niitä ei voi lieventää, vaikka kaikki tehtaat, autot, lentokoneet ja laivat pysäytettäisiin.

Tuolloin 2070 arvellaan lämmön nousuksi 2–3 astetta, mutta se lienee toiveajattelua. Silloin elämä jatkuu kylläkin kaaoksesta toiseen. Jonkun meren alle jääneen Bangladeshin 100 miljoonaa ihmistä pakenee minne pääsee.

Nyt ei auta loitsu, eikä rukous. Valistetut ruohonjuuritason ihmiset pelastavat planeetan. Mitä ei osteta, sitä ei tuoteta. Maat keskittyvät yhteisponnistuksin planeetan pelastamiseen. Teollisuus luo ilmastointi – ja suojautumisjärjestelmiä kriittiseksi ajaksi.

Yhteisponnistuksin keskitetään kaikki taloudelliset ja älylliset resurssit Manhattan-projektin tavoin atomivoiman tuottamiseen ydinfuusioreaktorilla nykyisen fissioreaktorin sijaan. Se käyttää loputonta merivettä polttoaineenaan ja sen jätteet ovat vaarattomia. Nykyisistä ydinjätteistä päästään ampumalla ne Aurinkoon. Asteroidin rataa yritetään muuttaa ydinohjuksilla.

Maapallo selviää ilman ihmistuholaista. Vain 100 000 vuodessa luonto on stabiloitunut paratiisimaiseen kuntoon, jolloin säilynyt elämä nauttii puhtaista meristä maasta ja ilmasta.

Maa on 4,5 miljardin vuoden ikäinen. Noin miljardin vuoden kuluttua jatkuvasti lämpenevä aurinko on polttanut sen elottomaksi kivimöhkäleeksi nielaisten sen ennen sammumistaan muun avaruuden värähtämättä. Tähdet syttyvät ja sammuvat. Linnunradan ilotulituksessa niitä ”poksahtelee” 50 vuoden välein.

Matti Hurme

Vaasa

Kommentoi