Lukijoilta: Iäkäs auton kuljettajana

Eräs kirjoittaja ehdotti, että meidän iäkkäiden pitäisi antaa ajonäyte ajokorttia uusittaessa.

En kannata ajokoetta minkään tietyn kalenteri-iän perusteella, koska ajokyvyn merkittävään huononemiseen pitää puuttua heti.

Kyllä lääkärin, poliisin, kanssamatkustajien, muiden autoilijoitten ja omaisten valvonta riittää ja itsekin voi huomata, etteivät hoksottimet pelaa entiseen malliin.

Koska ihmisillä on nykyään kännykät, niin hyvin helposti ja nopeasti ilmoitetaan hätäkeskukseen oudosti kulkevasta autosta. Useimmiten se johtuu siitä, että kuski on alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alainen.

Poliisi voi jo nyt määrätä ajokokeeseen toistaiseksi ajokieltoon määrätyn ajokortin haltijan ajokyvyn edellytysten selvittämiseksi.

Iäkkäitä syytetään jonojen vetämisestä. Kokemukseni mukaan pysyvin ja pisin jono syntyy, kun ajan lievää ylinopeutta. Onko väärin, että estän näin muita ajamasta enemmän ylinopeutta, lakia rikkomasta?

Ei jonon ensimmäinen ole syyllinen jonoon, koska hänen edessäänhän on tilaa, vaan syyllisiä ovat taakse jäävät jonon muodostajat.

Jos ei uskalla, osaa tai ei aio ohittaa, niin pitää edesauttaa muita ohittamaan jättämällä edellä ajavaan vähintään kahden turvavälin matka, niin että ohittanut voi siirtyä siihen turvallisesti.

Pisimpään olen ajanut jonossa perävaunullisten kuorma-autojen perässä 100 km/h -alueella ohitusmahdollisuuksien puutteen takia.

Markus E. Myllymäki

Vaasa

Kommentoi