Lukijoilta: Hyvä veli -järjestelmä jyllää

Sipilän hallitus tarvitsi neljä valtiosihteeriä. Pääministeri yhden ja yksi kutakin hallitusryhmää kohti. Rinteen hallitus lähes nelinkertaisti sihteerien määrän. Nyt niitä tulee 15.

Valtiosihteereiksi on nimitetty useita eduskunnasta pudonneita entisiä kansanedustajia. Ovatko tässä nyt ”hyvät veljet” auttamassa puoluetovereitaan uusiin virkoihin, joista sisäpiiri saa itse päättää?

Kuukausipalkat näillä sihteereillä vaihtelevat 9 800 ja 13 000 euron välillä. Pääministerin sihteerillä on tuo korkein.

Ministerien erityisavustajien määrää kasvatetaan myös noin kahdellakymmenellä Sipilän 42 avustajasta reiluun kuuteenkymmeneen. Avustajien palkat vaihtelevat 4 500 ja 7 200 euron välillä kuukaudessa. Sipilän hallitus pärjäsi 16 ministerillä, Rinteen hallitus tarvitsee 19.

Ministerien ja avustajien palkkamenoihin on budjetoitu tälle vuodelle 6,1 miljoonaa. Lisäksi kansanedustajilla on kullakin avustajansa. Ennen pärjättiin ilman avustajia. Rahaa siis on yllin kyllin perustaa uusia kovapalkkaisia virkoja ja samaan aikaan tavalliselta kansalta leikataan perustellen valtion talouden alijäämää. Tämä on seurausta siitä, kun poliitikot saavat itse päättää tuloistaan ja uusista viroista sisäpiirissään.

Ei ole uskottavaa, kun tullaan sanomaan kansalle, että rahat ovat vähissä vaikka sitä törsätään tällaiseen. Miksi ministerien avustajia tarvitaan nyt moninkertainen määrä? Tuskin on työmäärä lisääntynyt vastaavasti? ”Hyvät veljet ja sisaret” hyvin virkoihin, vai mitä?

Ari Lehtimäki

Kurikka

Kommentoi