Lukijoilta: Huutava tarve pankkiautoille

Ymmärrän, että on ollut tarvetta kauppa-autoille ja kirjastoautoille. Pankkipalvelut ovat olleet itsestäänselvyys. Pankistahan saa henkilökohtaista palvelua.

Ihminen on voinut luottaa konttorin olemassaoloon. Varsinkin vanheneva ihminen. Iäkäs täti tai setä on aina tiennyt missä pankin konttori sijaitsee. Enää ei tiedä.

Ne jyrää meitin! Nuoriso härpäkkeineen jyräsi kymmenen – nolla vanhukset. Vanhuksilta odotetaan sellaista älyllistä voltinheittotaitoa, johon kaikki eivät kykene.

Parasta terapiaa ja vanhuksen omassa kodissa selviytymisen tukemista on se, että vanhus tapaa kotipankissaan virkailijan, joka on lihaa ja verta ja jonkinlaisilla ihmissuhdetaidoilla varustettu. Muinoin pankkimatka oli myös virkistymismatka. Enää pankit eivät tahdo asiakkaidensa virkistymistä.

Nyky-yhteiskunnasta on rakennettu digitaalinen helvetti. Ihmisiä on paljon, mutta ihmiset eivät ole mitään toisilleen. Koneet edistävät muukalaisuutta. Koneet edistävät ohikatsomista.

Me ihmiset olemme erilaisia. Minä rakastan kaikkea, mikä on pientä. Rakastan pieniä kauppoja, pieniä kirjastoja ja pieniä kouluja. Rakastaisin ihan varmasti pieniä pyörillä kulkevia pankkeja. Pankkiautoja. Missä ovat pankkiautot?

Pankkiautoa ajaisi elävä ihminen eikä niitä etäohjattaisi hiirellä. Pankkiauto tulisi lähelle. Pankkiautossa saisi ihmiseltä ihmisellistä neuvontaa. Eri pankit voisivat maksaa yhdessä pankkiauton kulungit.

Vanhuspalvelumenoja aiheuttamaton kodissaan elävä vanhus voisi tiputella jännitys päällä aamukahvit. Tänään pankkiauto tulee lähelleni. Menenpä sinne, kun se kuljettajakin on niin sopuisa ja mieluinen. Nostan neljäkymmentä euroa siitä helvetinkoneesta, pankkiautomaatista eikä käy kuinkaan. Kyllä se raha sieltä tulee ja apu on lähellä, jos alkaa koneen lähellä huimata.

Näen kesäpäivänä suuren aurinkovarjon pankkiauton vieressä ja sen alla tarjotaan possukahvit asiakkaille. Sieltä kuuluu iloinen puhe ja mielihyvän äänet. On niin kiva, kun on elossa ja pankin asiakas!

JARI RANTA

Vaasa

Kommentoi