Lukijoilta: Hoitotyö Suomessa

”Miten sinä voit?”

”Huonosti.”

”Jaha, miksi?”

Vastaus: Olen todella väsynyt kuulemaan jankutusta siitä miten vaikeaa on saada sosiaali- ja hoitoalalle henkilökuntaa. Kaikista pahinta on se, että kaikki tietävät siihen syyn, mutta asialle ei tehdä mitään.

Olen ollut töissä hoitoalalla 42 vuotta (vanhainhoidossa/dementiahoidossa). Minua kauhistuttaa se, että löysin 20 vuotta sitten kirjoittamani kirjoitelman aivan samasta ongelmasta, eivätkä asiat ole parempaan päin, päinvastoin.

Henkilökunta on resurssi, ilman henkilökuntaa koko systeemi hajoaa. Hoitotyö ei kiinnosta, ja hoitajia lähtee töihin ulkomaille tai he vaihtavat kokonaan alaa (38 000 tai enemmän).

Minä tiedän, te päättäjät, ja kaikki tietävät, että tämä johtuu palkasta!!!

Teen 85 % töitä ja minulla on 42 vuoden työkokemus, palkkani on 1 700 euroa netto! Olen töissä jouluna, uutenavuotena, pääsiäisenä, äitienpäivänä, isänpäivänä, iltoina, öinä. Jään paitsi lasten ja lastenlasten syntymäpäivistä. Kuukaudessa on yksi vapaa viikonloppu.

Viimeisin palkankorotus vuoden alussa oli 20 senttiä.

Tiedämme kaikki, että hoitotyö ja hoitoala on tärkeä, me kaikki tulemme tarvitsemaan hoitoa jossakin vaiheessa elämäämme.

Olemme saaneet sen etuoikeuden elämään pidempään mutta takuita ei ole siitä, miten terveinä saamme vanheta.

Kaikki hoitajat ja te, eduskunnan sekä hallituksen päättäjät, tiedätte syyn mutta valitsette vaieta ongelmasta.

Ottakaa ja miettikää uudestaan, mihin priorisoitte resurssit, että raha päätyisivät oikeaan paikkaan.

Sipilän hallituskauden aikana on vedetty pois 30 % hoitajien lomapalkasta. Luultavasti nyt leikataan myös hoitajien lomaa viikolla 38 ansaituista lomapäivistä.

Toivon uuden hallituksen monien naispuolisten johtajien ottavan vastuuta nähdäkseen ja huomioivan hoitajat sekä sairaat ihmiset, jotka ovat vajoamassa.

Numeroita on helppo säädellä kirjoituspöydän takaa, mutta tervetuloa työmaalle nähdäksenne todellisuuden.

Näkisitte että hoitajille tarvitaan paremmat palkat sekä 0,7–0,8 % lakitekstiin.

Ennen vanhaan kysyttiin sijaisilta, jos he osaavat pestä ja hoitaa potilasta, pedata sängyn ja jos he osaavat nostotekniikan... Tänä päivänä millään tuolla ei ole väliä, nykyään ensimmäinen kysymys sijaisille (jos heitä ylipäänsä on) on: ”Oletko saanut salasanan tietokoneelle?”

Näen tulevaisuuteni eläkeläisenä noin kolmen vuoden päästä. Minun toivoni on nähdä hoitajien työolosuhteiden sekä palkan paranevan, silloin minun yksi elämäntehtäväni on onnistunut.

Rakastan työtäni ja haluan kaikkea hyvää muille. Työni on täynnä iloa sekä surua.

PS. ”Päätä käytetään ajattelemiseen sekä parantamiseen, pää ei ole pelkkä koriste.”

Monica Takkula

42 vuoden kokemus hoitoalalla

Kruunupyy

Kommentoi