Lukijoilta: Hallitussatu

Olipa kerran Juha, Petteri ja Timo. Vaalit oli tulossa ja he asettuivat ehdolle eduskuntaan. Mitenkä niitä ääniä sitten saadaan, miettivät?

Keksipä Juha mennä koululaisten luo oikein lapun kanssa. ”Jos vanhempanne minua äänestää niin lupaan, että teiltä en leikkaa.” Menipä Petteri opiskelijoille puhumaan. ”Jos minua äänestätte niin lupaan olla teiltä leikkaamatta.” Lähtipä Timo Espoon kaupungista ilosanomaa viemään köyhille, vähäosaisille ja eläkeläisille. ”Jos minulle äänenne annatte niin lupaan etten teiltä leikkaa.”

Niin kävi, että Juha voitti, Petteri toiseksi tuli ja Timo, Timo jytkyn sai.

Niinpä päätettiin perustaa oikein perusjytky, porvarihallitus. Juhasta tuli johtaja, Petteri sai rahat ja Timo hillotolpan.

Ensi töikseen pojat pyörsivät pyhät lupauksensa ja takit kääntyilivät heidän aloittaessaan leikkaukset. Ensin leikattiin Juhan koululaisilta, sitten Petterin opiskelijoilta ja viimein Timon köyhiltä ja eläkeläisiltä. Niin, syyllisiähän tähän olivat kierot valtiovarain virkamiehet, jotka eivät olleet kertoneet rahojen olevan lopussa. Eivät olleet pojat tuota huomioineet lupaillessaan.

Mutta sitten tuli viesti: Kilpailukyky on heikkoa, duunareilla liian isot palkat. Mitäpä neuvoksi? Neuvoa lähdettiin EK:n EVA:lta hakemaaan .

EVA:n Matti heitä neuvomaan: Pakkolaeilla uhkailkaa, jos eivät taivu. Mutta myös diiliä esittäkää.

Ai millaista diiliä? Semmoista artisti maksaa -diiliä, tässä tapauksessa duunari maksaa. Palkkojen alennus, työpäivän pidennys, lomarahojen leikkaus ja työnantajamaksut työntekijöiden maksettaviksi.

Siitäpä lähti Juha kiireesti ay:tä tapaamaan ja pakkolaieilla uhkaamaan, jos diilin eivät suostuisi. Tuostapa säikähti ay ja kiireesti diilin hyväksyi, kikyksi se nimitettiin mitä lie tarkoittaakin? Siitä sai Juha ja Petteri Jarin kanssa nyrkkiä iskemään, hillotolppa-Timo oli hiljaa.

Vielä oli sote sotkematta. Mitäpä jos pieni hallituskriisi aikaan saataisiin, puhelivat pojat. Niinpä siitä Juha ilmoittamaan, että jos ei selviä niin kohta Saulin puheille lähtisi. Niinpä yön yli nukuttua ilmestyi kolme iloista veijaria lamppujen loisteeseen ilmoittamaan sote-sovusta. Juha maakunnat saisi, Petteri verorahat, jotka sitten siirrettäisiin terveysbisnesyritysten kassaan valinnanvapauden nimissä. Siellähän kaverit jo niitä malttamattomina odottivatkin. Timo hillotolppansa pitää sai ja ei sanonut mitään.

Mutta sitten tuli Brysselin Jussi, julma-Jussi ja Timolle omasta puolueesta ovea näytti. Tuostapa jo Juha ja Petteri säikähtivät.

Juha jo lentokoneella Saulille eropyyntöä viemään lähti. Mutta Timopa ilmoitti löytyvän tarvittavan määrän napinpainajia. Pyörsi Juha lentokoneensa takaisin. Palkinnoksi sai Timo hillotolppansa pitää lisäksi neljä muutakin tolppaa palkkioksi tuli.

Mutta vielä oli työllisyysaste toteutumatta. Mitäpä sille tehtäisiin?

Silloinpa saivat Juha ja Petteri loistoidean: aktiivimalli. Jos ei tuntia työssä viikossa olisi, niin tukea silloin leikattaisiin. Kas kun tunnin viikossa töissä olevaa ei enää työttömäksi laskettaisi. Mutta kukapa sen esittäisi? En minä, sanoi Juha, enkä minä, sanoi Petteri. Mutta onhan meillä Jari. Hän se voisi esitellä.

Jaripa epäröi tuohan leikkaa pientä työmarkkinatukea, etten minä... ”Jari lopeta tuo omilla aivoilla ajatteleminen.”

Ja hokkuspokkus työllisyysaste saatiin juuri tavoitteeseen. Ja Juha ja Petteri loistivat kuin Naantalin aurinko. Vain yksi ei sanonut mitään, hillotolppa-Timo oli vaiti.

Se valtion velka on vielä hoitamatta, totesi Juha. ”Soitatko Petteri Finveraan ja pyydä maksamaan valtiolle velkansa 2,2 miljardia, tasan saman summan, minkä valtio pitäisi lainata budjetin tilkkeeksi. Voivat sitten lainata sen summan ulkomailta valtion takauksella.”

Näin tapahtui ja kas, ei tarvinnut valtion lisää velkaa ottaa ja se tulkittiin velan lyhennykseksi. Ja taas loistivat Juhan ja Petterin naama hiljaa vain oli hillotolppa-Timo.

Ja niin elivät Juha, Petteri ja hillotolppa-Timo onnellisina huhtikuun loppuun asti.

Sen pituinen se.

Kari Laitala

Vaasa

Kommentoi