Lukijoilta: Hallitus heti töihin

Uudelle hallitukselle on tavattu antaa epävirallisesti sata päivää aikaa asettua taloksi.

Tällä kertaa kuitenkin heinäkuun alussa Suomelle siirtyvä EU:n puheenjohtajuus aiheuttaa tavallista tiukemman aloituksen. Toki sitä on valmisteltu jo pitkälle etukäteen.

Kolme julkisuudessakin puitua keskeneräistä EU-tason asiaa ovat: Britannian ero EU:sta, ilmastonmuutos ja pakolaisista huolehtiminen. Brexitissä pallo on Britannialla. Ilmastonmuutoksen torjunnassa kiistaa on Suomen osalta siitä, että kuinka paljon metsiä voi kestävästi kaataa toisaalta uutta selluntuotantoa ajatellen ja toisaalta hiilinielujen riittävyyttä ajatellen.

Pakolaisten vastaanotto yritetään saada yhteisvastuulliseksi ja tasapuoliseksi EU-maiden kesken. Tavoitteena on, että EU:n ulkorajoilla olisi yhteisiä vastaanottokeskuksia eli EU:n alueella ei kulkisi turvapaikanhakijoita lainkaan. Myös ihmissalakuljetus ja ihmiskauppa pitäisi saada kitkettyä juurineen.

Sosiaalisessa mediassa on jo hoettu perusjargonia, että taas hallitus ottaa pienituloisilta, laittaa köyhät kyykkyyn. Se osoittaa, ettei esittäjä ole lukenut hallitusohjelmaa. Siinä lukee, että hallitus korottaa perusturvaa ja pieniin eläkkeisiin tulee suurempi korotus, kuin mitä indeksi antaisi.

Kaikki eivät tarvitse oikeaa tietoa mielipiteensä muodostamiseen. Oikea tieto rajaisi pahasti mielipiteenvapautta.

Sitä minä olen aina ihmetellyt, että kuinka rikkaita köyhät ovat alun perin olleetkaan, jos heiltä somen mukaan on joka hallitus aina voinut ottaa lisää pois.

Edelleen on ratkaisematta, kuinka väestön vanhenemisesta selvitään kunnialla. Rakenteet jo nyt natisevat.

Olemme rakentaneet sellaisen hyvinvointijärjestelmän, johon meillä ei ole enää varaa. Olemme tekohengittäneet sitä ottamalla syömävelkaa tuleva kasvu vakuutena, jonka tulevien sukupolvien pitäisi saada aikaan.

Uusi raha tulee kansantalouteen pääosin yritysten asiakkailta. Pitää olla kilpailukykyä.

Markus E. Myllymäki

Vaasa

Kommentoi