Lukijoilta: Halla-aho ainoa vaalivoittaja

Pyrrhoksen voitto oli SDP:n sunnuntaina saama vaalivoitto. Mitä tästä seuraa? Vanha piisi lausuu ”Toivotaan, hyvää vain”.

Eduskuntavaalit Suomessamme jatkoi pitkälti naapurimaan ym. maiden nallia eli voittajapuolue ei todellisuudessa voi mitenkään ”paukuttaa henkseleitään”. Niin oli aikoinaan muinaisessa Kreikassakin: Vuoristoinen lilliputtivaltio Epeiros sai voitti kahdestikin roomalaisjoukot 200–300 eKr. Lopulta Rooma sitten valloitti ja liitti Epeiroksen suurvaltaansa.

Voiko demareita onnistaa muodostaa vaalikauden kestävä koalitio maan hallitukseen? Se lienee hyvin ruotsalaistyylinen eli kinkkinen tehtävä ja voi viedä juhannusviikolle hyvinkin. Pahin skenaario lienee vaalivoittajan kannalta uudet vaalit, mikä on tapahtunut maan historiassa kai vain presidentti Kekkosen valtakaudella, oliko 1970-luvulla.

Vaikka vihreät sai historiansa suurimman voiton, eivät he voi määrätä ehtoja, eikä vasemmistoliittokaan voi vaalimenestyksestään huolimatta. Perinteinen oikeisto–vasemmisto-jako ei ratkaise ai ainakaan helposti seuraavan hallituksen pohjaa.

Perussuomalaiset sai Jussi Halla-ahon maltillisen tyylin johdolla jytkyn eli kiilasi vaalien kakkoseksi. Halla-aho on kaikkien aikojen suurimman henkilökohtaisen äänimäärän ja löi jopa Sauli Niinistön eduskuntavoiton aikoinaan. Mutta muut puolueet katsovat ”ohitse” eli eivät etukäteen lupaa yhteistyötä ps-puolueen kanssa. Se taas tietää ongelmia voittajille, sillä oppositioon jäävä vaalivoittaja on vaarallinen jatkossa.

Eikä talousmenestykseen vienyt Sipilän poppookaan ole hiljaa Arkadialla eikä kansan parissa. Suomen nousu velkataakataan 2015 jälkeen oli Sipilän ansiota nytvin pitkälti vaikka rökäletappion se maksoi. Politiikka osoitti taas sen, että on kyettävä saamaan yhteistyöhenkinen hallituskokoonpano. Saapas nähdä, sanoi kengäntilaaja suutarille.

Jouko Pesonen

Alajärvi

Kommentoi