Lukijoilta: Eliitti uskottelee kikyn 
pelastaneen Suomen

Suomen hallitus ja poliittinen eliitti yrittävät vieläkin uskotella kansalle, että kilpailukykysopimus (kiky) pelasti Suomen talouden. Aamulehden toimittajat Lauri Nurmi ja Matti Mörttinen väittävät tuoreessa kirjassaan, että myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli taustavoimana kikyn synnyttämisessä. Tämän Niinistö on kuitenkin julkisesti kiistänyt vakuuttamalla, ettei hän vaikuttanut kikyn syntyyn.

Presidentinvaalissa Niinistön laajasta kansansuosiosta päätellen joukossa on äänestäjiä, joilta kikyn takia työehdoista leikattiin muun muassa lomarahoista.

Poliittista ideologioista vapaat taloustutkijat ovat paljastaneet, että Suomen vienti oli maailman talouden paranemisen myötä elpymässä jo silloin, kun Juha Sipilän (kesk.) johtama oikeistohallitus ryhtyi pakkolakien voimalla painostamaan ammattiyhdistysliikettä sopimaan ja hyväksymään kikyn.

Suomen vienti oli siis lähtenyt vetämään jo ilman kikyäkin. Sen sijaan talousalan tutkijat ovat todenneet, että kilpailukykymme sai elvyttävän ruiskeen siitä, kun tätä edellinen hallitus alensi tuntuvasti yhteisöveroa. Sekin toimi vasta sitten, kun maailmalla talous koheni.

Kiky olikin vain näyte siitä, että ollaan viennin hyväksi ikään kuin tekevinään jotakin. Kikyllä vain kilpailukyvyn nimissä ryöstettiin palkansaajilta miljoonia eroja tulonsiirtona työnantajille. Kun kikyllä vielä tavalliset palkansaajat pakotettiin tyytymään nollakorotuksiin, niin saman aikaan suurten pörssiyhtiöjohtajien bonus- ja palkat nousivat noin 23 000 eurolla.

Suomen talous on viennistä riippuvainen ja myös työllisyytemme. Meillä on monesti koettu, ettei viennin hiipumisesta johtuvia talous- ja työllisyysongelmia ole saatu hoidettua kotimaan kulutuksella. Se johtunee siitä, että Suomessa on kuluttajia liian vähän.

Pentti Välimaa

Pori

Kommentoi