Lukijoilta: Eikö Vaasa olekaan meille kaikille?

Alkaa jo itseäkin kyllästyttää pään takominen pikkuvirkamiesten betoniporsaisiin. Tiedän, että terveille asukkaille vammaisten ongelmat ovat samantekeviä – ne eivät koske kuolemattomia. Tiedän myös, että johonkin apteekkiin pääsyn vaikeus on mitätön puheenaihe. Mutta kun asia kolahtaa kunnolla omalle kohdalle, alkaa ainakin periaatteellisesti ja laajemmin surettaa välinpitämättömyys ja hyvän tahdon puute. Kun viranomaisilta on anottu varsin aution torin kulmalta kahta invapaikkaa apteekkia varten, kirjoittaa joku, että kävelykeskusta on ihana eikä sinne pidä autoja ajaa torin täydeltä.

Kuten ennenkin olen todennut, kaupungin eri toimet eivät puhu toisilleen. Tehdään ratkaisuja muita kuulematta. Nytkin pelastuslaitos ihmettelee miksi pelastusteitä sulkemaan piti hakea betonipurkit ihan Göteborgista – ja kalliilla.

Edellinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja on järkyttynyt hulevesipäätöksestä, joka muistaakseni sai päivänvalon juuri hänen aikanaan. Siis päätetään asioita joita ei ymmärretä.

Muutama aktiivi on huutanut äänensä käheäksi yrittäessään saada selkoa vastaako kukaan kaupungin taseesta tai investoinneista. Lopulta tuleen astui itse kaupunginjohtaja, joka selitti, etteivät eri hallintokuntien ihmiset kiireiltään ehdi vastata. Näyttääkin olevan niin, että kun virkakuntaa tarpeeseen nähden on tuplasti, niin sisäisen kitkan takia mitään ei tule ulos. Tähän ajatukseen tulee mm siitä, että meillä kaavoituksessa häärii yli kaksinkertainen miehitys Seinäjokeen verraten, mutta työn tulosta saa odottaa viisi kertaa kauemmin.

Kaupunkimme on ollut myös minun – pian 70 vuotta. Nyt vanhana ja raajarikkona tuntuu, ettei se enää halua minua. En voi ymmärtää, miksi nuorten ja terveiden maailman kylkeen ei sopisi tilaa meille ikääntyneille tai sairaille. Pelin ei tarvitse olla joko-tai, se voi yhtä hyvin olla sekä-että.

Vaasa investoi veitsi kurkulla paljolti sellaiseen, joka ei tuota verotuloa tai työpaikkoja. Tämä hasardi tarvitsee jatkuvaa työllistä väestön kasvua, eli väkiluvun lisäystä muillakin kuin pakolaisilla. Kun tulijoita jostakin syystä ei ole tunkenut ihan ovista ja ikkunoista, kehotan huolehtimaan siitä, ettei perälauta vuoda. Kannattaisi pitää kiinni jo täällä olevista. Vaasan moni ennätyskallis palvelu tekee yhteensä helposti 2 000 euron vuositappion per talous verrokkikuntaan nähden. Tämä ynseyden ohella johtaa siihen, että pettynyt ikäihminen etsii inhimillisemmän kodin muualta, kun mitta täyttyy.

Kalle Lanamäki

Vaasa

Kommentoi