Lukijoilta: Eduskuntavaalit lähestyvät

Allekirjoittanut tuo esille ainakin kolme asiaa, joista olen kirjoittanut aikaisemminkin, taitaa olla jo kymmenen–viisitoista vuotta, kun ensi kerran kirjoitin alla mainituista asioista.

Nyt on lähes jokaisen, ainakin suurimpien puolueiden sanoissa, että kukahan nyt tulee pääministeriksi. Ehkä suurimman puolueen puheenjohtajasta tietenkin, kuten on ollut tapana.

Tässä esitän nyt kaikille puolueille hyvän ja käyttökelpoisen muutoksen asiaan. Voidaan valita samasta puolueesta pääministeri ja puolueen puheenjohtajalle jää tärkeä rooli, mihin hänet on äänestyksessä valittu ja pitämään puolue ehjänä. Esimerkiksi nykyisessä hallituksessa on hapuilua esiintynyt. Ehkä puheenjohtajuus olisi onnistunut eikä olisi puolue jäänyt tuuliajolle.

Samoin kävi myös SDP:lle 90-luvun alkupuolella, jolloin puolue kärsi nöyryytyksiä. Silloin olisi ehkä ollut paikallaan valita puolueesta eri henkilö pääministeriksi.

Pääministerin paikka on liian korkeaksi arvostettu ja hänellä liian suuri valta, koska hänet on valinnut vain yksi puolue. Tätä asiaa ei ole koskaan otettu keskusteluun, joten olisi korkea aika asiaa pohtia vaikka aloitus tuleekin täältä ruohonjuuritasolta.

Presidentin valtaa on selvästi laajennettava tai otettava keskusteluun. Mauno Koivisto antoi liikaa valtaa pois presidentiltä, mutta myöhemmin Koivisto myönsi itsekin, että liikaa tuli silloin myönnyttyä.

Aikaisemmin olen ottanut naisten ala-arvoisen palkka-asian esille. Kun seuraavan kerran ovat palkka-asiat neuvottelun alaisena, tulee prosenttimäärät ottaa pois ja mahdollinen palkkojen nousu laskea euro- ja senttimääräisenä, jolloin palkkaeroa saadaan vähän kerralla supistettua.

Edellisellä kerralla taisi olla euromääräinen nousu, mutta yksi kerta ei riitä, sen tulee olla joka kerta mukana euromääräisenä, että palkkaero tasaantuisi.

Veikko Vuorinen

Kauhava

Kommentoi