Lukijoilta: Digiajan diktatuuri

Maailma digitalisoituu ja tekniikka kehittyy, jolloin ihmisten välinen kanssakäyminen tapahtuu yhä useammin netin syövereissä. Tämä mahdollistaa uusien valtioiden syntymisen, ja yksi diktatuurisen ryhmittymän alainen valtio on facebook-ryhmä Vaasan julkinen puskaradio.

Valtion pieni joukko hallitsijoita houkuttelee kansalaisia asukkaikseen rajat auki ja kaikille kaikkea -tyyppisellä mainoslauseella. Kun kansalaiset ovat asettuneet aloilleen ja integroituneet kyseiseen yhteiskuntaan, opastetaan heidät noudattamaan valtion laatimia lakeja.

Aurinko paistaa, kukat kukkivat ja asukkailla on mukavaa. Ihmiset kerääntyvät toriaukiolle, joka tunnetaan paremmin termillä seinä, keskustelemaan päivän juoruista ja asioista laidasta laitaan. Cafe Päivitys kerää populaation kahvikupposen äärelle keskustelun merkeissä päivittäin. Bisnes kukoistaa, helppoa ja kivaa, lätt och roligt!

Mutta sitten alkaa kerääntyä tummia pilviä taivaalle. Palatsissa eräs hallinnon jäsenistä raapustaa paperille listan, ja päättää että nyt nämä ihmiset tullaan karkottamaan maastamme. Lakia on noudatettu, mutta se on vain osa illuusiota, jolla kansa saadaan pidettyä tiukasti talutushihnassa.

Listan ihmiset ajetaan välittömästi maasta, ilman oikeutta tulla kuulluksi, ilman oikeutettua syytä. Rajojen ulkopuolella heidän avunhuutojaan ei kuulla, ja oikeutta hakiessaan rajalla vartioiva palkka-armeija estää heitä tulemasta kuulluksi. Karkotetut vaipuvat unholaan. Samalla valtion hallinto rikkauksien keskellä ylpeänä katsoo alaspäin pelolla alistettua kansaansa. ”Home, sweet home.”

Tätä on nykyajan diktatuuri.

Janne Kukko

Vaasa

Kommentoi