Lukijoilta: Demokratia on kristinuskon perillinen

Liberaalis-sekulaarisissa länsimaissa, siis myös Suomessa on saanut vallan tulkinta, jonka mukaan kristillisten perinteiden ylläpitäminen on puhtaasti yksityisasia eikä sovellu yhteiskunnan toimintaan. Tämä on monesti käynyt ilmi naurettavuuksiin saakka jokavuotisena suvivirsiväittelynä ja nyt viimeksi pienessä Vaasassa päiväkodin joulujuhlapaikkana.

Viimeksi mainittu on sinänsä epäloogisuuden riemujuhlaa – puhtaasti kristinuskoon nojaavaa tapahtumaa ei saisi viettää kristinuskon harjoittamista varten rakennetussa tilassa.

Itse olen nk. tapakristitty ja puolestani jokainen saa uskoa mihin haluaa. Sen sijaan en ymmärrä sitä vimmaa, jolla erityisesti vihervasemmiston puolelta halutaan kieltää kristinuskon merkitys länsimaisen demokratian peruspilarina. Juuri sitä samaa demokratiaahan vihervassarimme haluavat työntää kaikille muille kansoille ja maille, halusivatpa nämä sitä tai eivät.

Viime aikoina on paljon keskusteltu eurooppalaisista arvoista EU:n johtavina periaatteina. Euroopan konservatiivipuolueiden kärkiehdokkaaksi nimetty saksalainen Manfred Weber kiteytti nämä arvot osuvasti todetessaan: ”Helsingistä Ateenaan on joka kylässä kirkko.”

Juuri näin se on. Jos olemme älyllisesti rehellisiä, emme voi sivuuttaa sitä tosiseikkaa, että kaikki maailman demokraattiset maat ovat myös perinnöltään kristittyjä maita. Myönnetään, myönnetään, etteivät Intia, Israel, Japani ja Korea ole kristittyjä, mutta niidenkin demokratia on kristittyjen maiden tuontitavaraa. Muiden uskontokulttuureiden maiden demokratiasta en edes viitsi puhua tässä yhteydessä.

Asia on tietysti kovin kiusallinen niille, jotka eivät tätä halua myöntää.

Jos me tosissamme tahtoisimme kitkeä kristillisen vaikutuksen kulttuuristamme ja yhteiskunnastamme, voisimme aloittaa, vaikka työaikalainsäädännöstä. Miksi pitää maksaa kaksinkertaista palkkaa sunnuntaisin vain, koska se on kristittyjen pyhäpäivä. Joulut, pääsiäiset, helluntait loppiaiset sun muut tavallisiksi duunipäiviksi vaan! Arvelenpa, ettei kukaan vassaripoliitikko moista uskaltaisi esittää – vai mitä sanot Li?

Entäpä ihmisoikeudet kansalaisvapaudet tai naisten oikeudet? Nekin sikisivät aikansa ja puhkesivat kukkaan Amerikan vallankumouksen myötä. Turkkilaisista tai iranilaisista ihmisoikeuksista en ole kuullutkaan ja kamelikin on sielläpäin naista arvokkaampi.

Vassariemme suhtautuminen kristilliseen perinteeseemme on kuin pullattoman rusinapullan syöntiä – pullan olemassaolo kielletään, mutta rusinat kyllä maistuvat.

Uskontona kristinusko ei ole sen kummempi kuin muutkaan, mutta tulokset tuntuvat paremmilta.

Demokratia, sellaisena kuin me sen käsitämme, on sekä nk. hellenistisen sivistyksen että kristinuskon perillinen. Miksi meidän pitäisi siis kieltää juuremme?

Matti Jaakkola

varatuomari

Mustasaari

Kommentoi