Lukijoilta: Boikotoikaa kuntaäänestystä – se on arvoton farssi

Kaavailtu ja jo päätettykin, kansanäänestykseksikin kuvailtu näytelmä halutaan näytellä Kosrholma/Mustasaaressa ennen kuin kyläpäälliköt uskaltavat panna nimensä jo päätetyn yhdistymissopimuksen alle. Näytelmän käsikirjoitus on kelvoton ja tyllilajina sillä on joko farssi tai tragedia.

Nk. ”kansanäänestys” on näennäisdemokraattinen demokratian irvikuva, jolla ainoastaan halutaan antaa menettelylle demokraattiset muodot. Siinä suhteessa se on kuin nk. Stalinin perustuslaki, jonka kirjain oli toki maailman demokraattisin, mutta jonka käytännön toteutuminen tarkoitti totaalista verilöylyä ja miljoonien kuolemaa tai orjuuttamista.

Kansanäänestys on aina tunteilla pelaamista ja yleensä se johtaa 50–50-tilanteeseen ja tällöin ongelmat vain kasvavat eivätkä ratkea. Brittien brexit on varoittava esimerkki omaan jalkaan ampumisesta kansanäänestyksellä.

Jos ”äänestyksen” tarkoituksena on todellakin selvittää mustasaarelaisten mielipide asiassa, tulee neuvoteltu sopimus julkaista molemmilla kielillä selkeästi ja näyttävästi ja siitä pitää keskustella julkisesti ennen nk. äänestystä. Tällaisesta aikomuksesta en ole kuullut mitään.

Se, mitä sopimuksesta tähän saakka on mediassa kerrottu, on, että Rurik Ahlbergistä tehdään Vaasan täysivaltainen erikoissuurlähettiläs Brysseliin. Onnea vaan!

Mustasaaren kuntaan on vuonna 2017 valittu kunnanvaltuusto, jonka jäsenet jo ehdolle asettuessaan takuuvarmasti tiesivät, että kuntaliitos Vaasan kanssa tulee valtuustokaudella päätettäväksi ja että heidän, toimeensa kiimaisina pyrkineiden valtuutettujen, on kysymys myös lain mukaan ratkaistava. He eivät voi moraalisesti tai juridisesti väistää vastuutaan tässä.

Jokainen Mustasaaren valtuutettu osoittautui vellihousuksi, kun he in corpore (in compura?) 7.6.2018 päättivät kansanäänestyksen pitämisestä ennen valtuuston päätöstä.

Mikäli yhtään tunnen suomalaista päätöksentekoa, ei pidettävän äänestyksen tuloksella ole mitään merkitystä, kun asia tulee valtuustoon, jossa jo tehty sopimus siunataan.

Muistamme, miten Nurmon vastaavassa tilanteessa kävi. Siellä äänestyksen tulos oli selvästi liitosta vastaan, mutta tuskin muste äänestyslipuista ehti kuivua, kun jo valtuusto uljaasti nuiji liitospäätöksen pöytään.

Muistamme myös, että Mustasaari lähetti viime vuonna jokaiselle äänioikeutetulle kansalaiselleen kuntaliitosta koskevan Åbo Akademin laatiman seikkaperäisen kyselylomakkeen. Sen tuloksista en ole kuullut kerrottavan – salaista tietoako?

Kuntalaiset ovat valinneet valtuutettunsa kunnan ylimmiksi päättäjiksi.

Siinä ominaisuudessa heidän on uskallettava tehdä myös rohkeita päätöksiä, jotka eivät aina ole niin mukavia. Mahdollisesti vastustusta herättävässä asiassa on selkärangatonta piiloutua äänestäjien selän taakse.

Sen jälkeen kun 1968 sain äänioikeuden, olen äänestänyt jokaisissa valtiollisissa, kunnallisissa ja jopa kirkollisissakin vaaleissa. Demokratia on niin arvokas asia, että sen toimiminen edellyttää äänestämistä. Eivätkä ihmiset lähde äänestämään, jos sillä ei ole merkitystä.

Itse kuntaliitos on minulle sinänsä täysin yhdentekevä asia. Nyt jo sote vie 3/4 kunnan tuloista maakuntahallinnolle ja valistunut arvaukseni on, että koululaitos menee pian perässä. Olen 70-vuotias ja maksan eläkkeestäni lähes kolmanneksen veroa. Lapseni ovat maailmalla ja ainoat käyttämäni kunnan palvelut ovat terveyskeskus ja kirjasto.

Yhdistymisen konkreettisesti mukanaan tuomat muutokset olisivat paikallisliikenteen ulottaminen Sepänkylään ja Mustasaaren loistavasti toimivan terveyskeskuksen sulauttaminen Vaasan ja tulevan maakunnan vastaavaan.

Siinä suhteessa on makuasia, sanotaanko ympärilläni olevaa aluetta Vaasaksi, Mustasaareksi, Munsalaksi tai vaikkapa Vöyriksi.

Valtuutettujen selkärangattomaan menettelyyn mustasaarelaiset vastaavat parhaiten boikotoimalla äänestystä, jolla ei kuitenkaan ole loppupelissä merkitystä.

Tehkää valtuutetut se yhdistymispäätös tai olkaa tekemättä, mutta lopettakaa se tärkeily pikku asialla ja kantakaa se vastuunne, sillä paikalla, johon itse olette pyrkineet!

PS. Unohtakaa kelikysymys – glömm språkfrågan!!

Matti Jaakkola

varatuomari

Mustasaari (toistaiseksi – tills vidare)

Kommentoi