Lukijoilta: Arkadian yksinpurjehtijat

Muutaman viikon päästä on Suomessa eduskuntavaalit. Suurten tulevaisuutensa kysymysten edessä poliitikot eri puolueissa miettivät vallan kiemuroiden parissa menestymisstrategiaansa.

Kiperiä kysymyksiä on taatusti paljon kullakin ryhmällä ja ehdokkaalla. Miten päästä tavoitteeseensa? Joillakin on gallup-suosionsa harjalla helpompi hengittää. Muistaa kunkin kuitenkin kannattaa, ettei yhtään edustajanpaikkaa ole vielä jaettu maaliskuussa vaan vasta huhtikuun puolen välin vaali-iltana onnistuminen ratkeaa.

Eduskunnassa istuu kokeneita edustajia, jotka jättävät hyvästejä parlamenttityölle. Ikämiesten sarjassa ottelijoita on jatkoonkin pyrkimässä. Itseäni mietityttää sivustakatsojana mm. Paavo Väyrysen ja Hjallis Harkimon miniryhmien kohtalo. Harryn onnistui valloittaa maailmaa yksinpurjehtijana. Ankarienkin tuulten tuntijana hän oli mestari. Paavo Väyrynen on edennyt pitkän, liki 50-vuotisen poliittisen uransa aikana hyvin suuren osan sivuvastaisissa ja ristituulissa eikä ole välttynyt pahalta näyttäneiltä haaksirikoilta. Hänen luonnettaan selviytyä voi verrata yksinpurjehtijaan.

Kaupallinen tv-kanava näytti leffan ”All is lost”. Leffan päähenkilön purjelaiva törmäsi ajelehtivaan konttiin ja vauroitui pahoin. Purjehtija sai kylkireiän tukittua ja onnistui poistamaan veden veneensä ruumastakin varsin hyvin ennen vieläkin pahaa myrskyä, jonka myötä hän menetti veneensä ja onnistui pelastautua kumiveneeseen ajelehtimaan avomerellä myrskyn mentyä.

Onko eduskunnan ”yksinpurjehtijoilla” jatkoonpääsyä? Väyrysen jatko ei ole helppo etenkään hänen viimevuotisten puolueseikkailujensa vuoksi. Uusin eli ”tähtiliike” on hyvin huteralla pohjalla eikä Väyrysen omakaan Arkadian tuoli ole mitenkään varma, päinvastoin. Mieleen tulee jälleen hänen ja Harkimonkin suhteen espanjalaisen ritarin, veijariromaanihahmon Don Quijoten taistelu tuulimyllyjä vastaan. Tosin yhtä lailla nyt keskustan Juha Sipilällä on ihan vastaavasti ristituulinen vaihe lyhyen poliittisen uransa kohdalla.

Puna-viherpuolueiden suhteen esitän kyllä vakavan kysymyksen niiden vaalivoiton kynnyksellä: Mitä ne aikovat voitollaan tehdä? Vaalitaistossa niillä on paljon vastattavaa, jos on kokoomuksella ja sinisilläkin. Veikkaan hallitusratkaisun olevan vaikea aivan kuin se oli naapuri-Ruotsissakin. Ei hevillä synny kestävää pohjaa eikä hallitusohjelmaa.

J. Pesonen

Alajärvi

Kommentoi