Katse siirrettävä uuteen Anviaan

Anvian ylimääräinen yhtiökokous näytti keskiviikkona, että viimeistä sanaa Anvian ja Elisan välisessä kaupassa ei ole vieläkään sanottu. Oli jo ennalta selvää, että Anvian hallituksen esitys Anvia Telecomin myynnistä Elisalle toteutuu. Hyvin nopeasti selvisi myös se, että asiaa tullaan mahdollisesti puimaan vielä oikeudessa.

Pienosakkaiden on vaikea hyväksyä Elisa-kauppaa hetkenä, jolloin julkisuudessa esitellään kolme kilpailevaa tarjousta. Samalla pelissä ovat edelleen ne tunteet, jotka nousivat pintaan Anvian viime vuoden yhtiökokouksessa. Se tunteiden palo ei ole sammunut mihinkään.

Anvia herättää edelleen runsaasti avoimia kysymyksiä. Edes Anvian hallitus ei julkisesti osaa kertoa, miksi DNA, Finda ja Sonera lähestyivät omilla tarjouksillaan juuri ennen ylimääräistä yhtiökokousta. Sitäkään ei osata riittävästi perustella, miksi hallitus ei näitä tarjouksia käsittele.

Ei ole mitenkään yllätys, että osakkeenomistajien luottamus Elisa-kauppaa ja hallituksen toimia kohtaan on matalalla. Lopulta Anvian todellinen hyöty Elisa-kaupastakin jää epäselväksi, koska huomio siirtyy muualle.

Suurin kysymys liittyy siihen, mitä tapahtui tämän vuoden huhti-toukokuussa. Anvian tulosluvut olivat lähteneet sukeltamaan, ja hallituksen puheenjohtaja Bengt Beijar oli luopunut tehtävästään.

Uuden puheenjohtajan Aappo Kontun johdolla hallitus käynnisti yllättäen keskustelut Elisan johdon kanssa. Siihen saakka yhtiöillä ei ollut keskusteluyhteyttä, vaan kommunikointi oli lähinnä toisten nokittelua.

Kesällä 2015 Anvia, Elisa ja toiseksi suurin omistaja S4F Holding olivat vielä taistelleet käräjäoikeudessa S4F:n omistamien osakkeiden äänioikeudesta, mutta seuraavana kesänä kaikki kolme olivat asioista yhtä mieltä.

Huhti-toukokuun tapahtumien nostattamat kysymykset kiusaavat vielä pitkään. Vastauksia niihin tuskin saadaan koskaan.

Anvian ja sen omistajien on nyt kuitenkin katsottava eteenpäin. Elisa-kuvio saattaa aiheuttaa vielä riitoja, mutta omistajien kannalta tärkeintä on uuden Anvian menestyminen.

Toimitusjohtaja Mika Vihervuoren mukaan Elisa-kaupan jälkeen uusi Anvia tavoittelee lähivuosina yli sadan miljoonan euron liikevaihtoa, 5–10 prosentin kannattavuutta ja mahdollista pörssilistausta.

Tämä tavoite kuulostaa hurjalta, sillä toteutuessaan Anvia nousisi vähintäänkin samaan kokoluokkaan kuin kevään 2015 Sappa-kauppaa edeltävänä ajankohtana.

Tavoite on perusteltu, koska Anvialla on varallisuutta. Sitä tulee Elisa-kaupasta, mutta sitä on varsinkin kiinteistö- ja sijoitusomaisuudessa.

Kasvu tuskin toteutuu ilman yritysostoja, eikä Anvia voi niitä jättää pullistelevan kassansa vuoksi väliinkään. Muutoksia on siis luvassa, ja siitä merkittävän iskun tulee kokemaan pienosakkaiden heikkoa luottamusta kantava hallitus.

@i-mediat.fi

Kommentoi