Ennennäkemätön säästökohde

Leikkauksia pitäisi tehdä ja vikkelästi. Huonoa politikointia on marista kaikkia leikkauksia vastaan, jos ei tarjota mitään säästökohdetta tilalle.

Yritetään ihan pieni tovi esittää asiallista poliitikkoa ja tehdään ennennäkemätön ehdotus säästökohteesta.

Näin saatteeksi pieni intro. Eli kuulostaako seuraava asetelma tutulta? Sali täynnä odottavia asiakkaita, virkailijoita laukkaa ristiin rastiin ja aina joku istuu yksin toimistossaan koneen takana. Keskustelu virkailijan kanssa ei anna juuri kenellekään muuta kuin, että tule kolmen kuukauden päästä uudestaan ja asiakaskortin käteen.

Niinpä niin. Työ- ja elinkeinotoimiston, kansan suussa työkkärin, arkeahan siinä on ruohonjuuritasolta kuvattu.

Juttelin sosiaaliviraston virkailijan kanssa ja hän sanoi tylysti, että erittäin harva, tai siis ainakaan heidän asiakkaansa, työllistyy työkkärin kautta.

Jos tilanne on tämä, niin mitä virkaa työkkärillä on? Työkkärin kautta aidon työpaikan saaneita tiedän yhden tapauksen. Kyseisen lafkan asiakkaita tiedän toista sataa.

Myös työkkärin kurssituksen hyödyt tiedetään. Suurin hyötyjä on kurssin vetäjä, joka on toisinaan ulkoistettu yksityinen kouluttaja.

En tiedä ketään, joka olisi työllistynyt jonkun kurssin kautta muutaman kuukauden tukityöllistettyä pitemmäksi aikaa. Kurssin käyneitä tiedän ainakin 30-40.

Kerran tarjosin itseäni työllisyyskurssin vetäjäksi. Laadin suunnitelman, opettaisin perusjuttuja tietokoneella sekä kielenhuoltoa CV:tä varten.

Muutaman kurssipäivän perusjuttu ja palkkaus ihan vain joku perustessi. En päässyt osingoille.

Koska elämme markkinataloudessa, työkkärin kylkeen on tullut yksityisiä työnvälitysfirmoja. Sieltä suunnasta signaalit ovat hitusen parempia, vaikka monille paikat ovat outoja. Ideana heilläkin on työnvälitys.

Tsekkasin hiukan työkkärin kulurakennetta ja henkilökuntaa valtioneuvoston nettisivuilta. Vuosibudjetti on noin 180 miljoonaa. Aika messevä luku.

Mitä jos suljettaisiin kokeiluluontoisesti kaikki työkkärit puoleksi vuodeksi, jaettaisiin asiakasreservi yksityisille työnvälitysfirmoille ja katsottaisiin mitä tapahtuu.

Tehdään diili: jos työttömyys pahenee, avataan työkkärit uudelleen ja yritetään normalisoida tilanne.

Jos työttömyys säilyy ennallaan tai laskee, museoidaan joka maakunnasta yksi työkkäri huonon hallinnon ja verovarojen harkitsemattoman käytön muistomerkkinä varoitukseksi tuleville sukupolville.

Timo Ekman

Seinäjoki