Nykyhinnoilla ei kannata poimia

Muistan kaiholla niitä aikoja, kun Vaasan linja-autoasemalla oli marjakauppiaita ostamassa puolukkaa ja mustikkaa, ja kymmenien metrien jonot ihmisiä tuomassa marjoja. Suurin osa oli suomalaisia, vaikka olihan joukossa muutama ulkomainenkin poimija. Marjakilosta sai 12-15 markkaa.

Enää ei ole montaa marjanostajaa, kiitos EU:n ja "tuonnin ulkomailta". Hinnat on poljettu alas. Nyt miljoonia kiloja metsämarjoja mätänee metsiin. Syykin siihen on selvä. Kuka lähtee nykyhinnoilla ajamaan pitkin metsiä marja-apajia etsien, kun bensan litrahintakin on jo 1,50-1,60 euroa. Ainoiksi poimijoiksi jäävät omaan käyttöön keräävät kotipoimijat.

Ja jos metsämarjatkin laitetaan verolle, ei saa kotimaan eikä ulkomaan teollisuuskaan enää edes sitä vähää marjaa, mitä täältä puhtaasta Suomen niemeltä vielä saisi. Ja tuontimarjan osuus kasvaa, ja siitähän ei tiedä, mitä se taas on laadultaan. Johan se on nähty, etteivät thaipoimijatkaan saa sitä mitä täältä Suomen Lapista ovat tulleet hakemaan eli suuria rahoja. Hyvä kun pääsevät kotiinsa takaisin.

Nyt olisi kansanedustajien puututtava tähän asiaan, että poimijat - siis suomalaiset - saisivat kunnon korvauksen metsämarjoista. Varmasti olisi innokkaita poimijoita. Kuka on se kansanedustaja, joka saa aikaan jotain tämän asian eteenpäin viemiseksi. Luulisi tämän olevan tärkeä asia, kun syömme metsämarjoja jatkuvasti eri muodoissa. Ja kuinka tärkeä olisi lapsillekin opettaa marjojen poimiminen. Aivan liikaa on "nettilapsia" jo. Tokkopa enää osa tietääkään mitä luonnon herkkuja ja sairauksia parantavia metsämarjoja löytyy ihan kotimetsistä.

Ennen vanhaan piti koululle tuoda syksyisin muutama litra puolukkaa. Se kuului opetukseen. Näin lapset oppivat poimimaan metsämarjoja.

Kilpailu on vääristynyt tässä hullussa maailmassa. Isot pörssiyhtiöt sanelevat ja määräävät melkein kaikesta, pienet yrittäjä on ajettu alas. Ja kyllä sen huomaakin laadusta joka elämän alalla. Menemme aina vaan huonompaan suuntaan, vaikka ihminen on keksinyt mahtavaa tekniikkaakin. Kaikkea vaan ei voi korvata roboteilla eikä koneilla. Tuskin koskaan näemme esimerkiksi marjametsässä robotteja keräämässä mustikoita ja puolukoita - tai eihän sitä koskaan tiedä.

Metsämies

Vaasa